Jaroslav Dodok Správy

Chystáte sa na brigádu? Bacha na zmeny, tu je nové tlačivo

Sociálna poisťovňa (SP) pripravila pre žiakov a študentov nové tlačivo, ktoré potrebujú predložiť zamestnávateľovi, aby od 1. januára 2013 pri práci na dohodu o brigádnickej práci študentov neplatili poistné na dôchodkové poistenie.

Ilustračný obrázok k článku Chystáte sa na brigádu? Bacha na zmeny, tu je nové tlačivo
Foto: Jaroslav Dodok

Od 1. januára 2013 je žiak a študent, ktorý pracuje na základe dohody o brigádnickej práci študentov, povinne dôchodkovo poistený na účely sociálneho poistenia. Má však možnosť najmenej na obdobie jedného kalendárneho mesiaca určiť jednu svoju dohodu o brigádnickej práci študentov, na základe ktorej nebude povinne dôchodkovo poistený.

Možnosť neplatiť poistné bude mať takýto študent a žiak za predpokladu, že jeho mesačný príjem alebo priemerný mesačný príjem z tejto dohody nepresiahne pri žiakoch a študentoch do 18 rokov sumu 66 eur, pri ostatných študentoch sumu 155 eur. V prípade, že jeho príjem presiahne tieto sumy, bude platiť poistné na dôchodkové poistenie zo zníženého vymeriavacieho základu.

Jednou z podmienok pre výnimku z dôchodkového poistenia u „dohodára“ – žiaka a študenta – je teda určenie dohody o brigádnickej práci študenta podľa ustanovenia § 227a zákona o sociálnom poistení v znení účinnom od 1. januára 2013. Žiak a študent si dohodu o brigádnickej práci študentov určuje u zamestnávateľa na tomto tlačive.

Ak sa chystáte vyraziť na brigádu, stiahnite si potrebné tlačivo.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM