Chrípka alebo prechladnutie? Tieto staré RECEPTY vás postavia na nohy i zahrejú
Pre mnohých ľudí je náročné rozlíšiť chrípku od iných respiračných infekcií a viacerí si ju mýlia so silným prechladnutím, preto podceňujú liečbu i návštevu lekára.

Chrípka sa podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR prejavuje aj suchým a dráždivým kašľom, často sa objavuje zimnica a triaška. Po 48 hodinách sa môže prejaviť nádcha a bolesť hrdla. Chrípka je vírusové ochorenie, preto sa nelieči antibiotikami.
Jej liečba spočíva v zmierňovaní príznakov podávaním liekov na zníženie telesnej teploty, proti kašľu, bolesti hlavy, proti zápalu dýchacích ciest. Treba si dopriať veľa spánku a teplého čaju.
Zatiaľ čo z prechladnutia, ktorého typickými úvodnými príznakmi sú nádcha, kýchanie, slziace oči a podráždené hrdlo, sa dá uzdraviť aj po niekoľkých dňoch, pri chrípke k úplnému uzdraveniu obyčajne dôjde do dvoch až štyroch týždňov od prvých príznakov.
Zázvor na všetky spôsoby
Zázvor, alebo ak chcete Ďumbier pochádza z Číny, no v Slovenskej kuchyni sa udomácnil už veľmi dávno. Rovnako dlho sa tradujú aj jeho liečivé účinky. Klasický čaj zo zázvoru pripravíte tak, že surovú rastlinu nastrúhate na jemno a jednu čajovú lyžičku zalejete vriacou vodou. Niekto si jeho ostrú chuť zjemňuje mliekom.
Hlohovčan František nám prezradil iný recept, ako využiť zázvor. „Základ je prichystať si zázvor a citróny v pomere 1:1. Všetko ošúpeme a pripravíme si mlynček, poprípade mixér ale predtým si zázvor radšej nakrájate na menšie kúsky. Zomelieme spolu citrón so zázvorom a nalejeme do pripravených pohárov. Na záver dochutíme medom, kto má rád sladšie dá viac medu, kto ostrejšie menej,“ hovorí o tejto „bombe na imunitu“ a dodáva, že poháre netreba zavárať a stačí ich mať uložené v chladničke.
Zázvor sa dá použiť aj na dochutenie rôznych ovocných tanierov. V ďalšom z receptov pridáte všetko sezónne ovocie, od jabĺčok, cez hrozno, slivky a podobne. Odkôstkujete, nakrájate na malé kúsky (alebo rozmuxujete) a zalejete pomarančovým džúsom, v ktorom ste predtým rozmiešali mletý zázvor.
Mlieko s rumom a verené vínko
Tieto dobroty vás zaiste zahrejú, no skôr sa hodia na večerný relax po ťažkom dni, keď už ste v teple domova. Alexandra nám priblížila recept, ktorý pomôže ako s nachladnutím, tak s vykašliavaním. „Mlieko si za stáleho miešania zohrejte čo najviac a keď už má správnu teplotu odstavte ho a pridajte plátok masla, ktoré doň vmiešate. Nakoniec dolejte rum a med,“ prezrádza a dodáva, že všetky ingrediencie podľa chuti.
Varené vínko trocha inak. Daniel o svojom recepte hovorí, že to nie je klasické varené víno, vzhľadom na to, že sa snaží o zachovanie čo najviac vitamínov.
„Základ je ovocie. Veľa ovocia, všetko čo vám príde pod ruky. Nakrájate ho a dáte do vody, ktorej je tam len toľko aby bolo ponorené. Hrniec necháte niekoľko hodín v chladničke, teda ak si ho chcete spraviť, pokojne aj deň dopredu. Po odstátí dolejeme vínom (či už bielym alebo čeverným je jedno), pridáme cukor a zohrejeme,“ vysvetľuje Daniel, ktorý zdôraznil, že nie aby to vrelo, len aby to bol nápoj príjemne teplý.
Polievka proti chrípke
Miroslav prezradil recept na „Polievku proti chrípke“. Budete potrebovať: zeler s vňatkou, petržlen, čili papričky, cesnak, cibuľu a vývar. „Cibuľu s cesnakom opečieme na oleji pridáme papriku, zalejeme vodou a potom pridáme zeler s vňatkou,“ povedal o postupe Miroslav, ktorý dodal, že lepší ako voda je slepačí vývar.
Ilustračné foto
Súvisiace články
- Na Slovákov ÚTOČÍ chrípka! Hlavná hygienička radí: Po AKOM ovocí a zelenine máme siahnuť?
- S chrípkou sa nezahrávajte: Musíte ju VYLEŽAŤ! Pomôcť vám môžu aj tieto RADY
- Rozoznáte chrípku od prechladnutia? TAKTO si ich už nikdy nepomýlite
- Myslíte si, že na vás LEZIE chrípka? Bacha! Môže to byť predzvesť niečoho HORŠIEHO
- Bojujete s nachladnutím či chrípkou? Tento vitamín vás postaví na nohy!