Hokej

Bystrica narazí v PLAY OFF na Spišskú po prvýkrát: Kto je FAVORITOM podľa štatistík?

Práve lepšie vzájomné zápasy napokon rozhodli o poradí na 4. a 5. mieste v základnej časti Tipos extraligy. Ak by rozhodovalo skóre, boli by vyššie Spišiaci.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica narazí v PLAY OFF na Spišskú po prvýkrát: Kto je FAVORITOM podľa štatistík?
7
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Hokejisti Banskej Bystrice a Spišskej Novej Vsi nazbierali v základnej časti Tipos extraligy rovnaký počet bodov (79) a tak by ich štvrťfinálová konfrontácia mala byť podľa „papierových“ predpokladov vyrovnaná. „Barani“ budú mať výhodu domáceho prostredia v úvodných dvoch zápasoch v play off a aj v prípadnom rozhodujúcom siedmom, pričom veriť si môžu aj vďaka priaznivej bilancii zo základnej časti. V nej zvíťazili vo všetkých štyroch zápasoch, Spišiaci z nich získali iba jeden bod za prehru 3:4 po predĺžení.

Bystrica favoritom

Práve lepšie vzájomné zápasy napokon rozhodli o poradí na 4. a 5. mieste. Ak by rozhodovalo skóre, boli by vyššie Spišiaci, ktorí mali pomer strelených a inkasovaných gólov na hodnote +2, zatiaľ čo „barani“ –9. Štvrté miesto Banskobystričanov je výsledok ich výrazne zlepšených výsledkov. Počas základnej časti došlo v tíme dvakrát k výmene hlavného trénera a výsledky sa výrazne zlepšili až po nástupe Douga Sheddena. Tím zvíťazil od 6. januára v 14 z 19 zápasov, hoci úplný záver mu príliš nevyšiel, keď prehral tri z piatich duelov. Banská Bystrica už nepatrí k najväčším favoritom na titul tak, ako tomu bolo v rokoch 2017–2020, v ktorých dosiahla majstrovský hetrik. Pred dvomi rokmi prehrala v kvalifikácii play off, vlani vypadla vo štvrťfinále. Tentoraz má za sebou úspešnejšiu základnú časť a formu z nej si chce vziať aj do play off.

Fanúšikovia Spišskej Novej Vsi už v rokoch 1998 a 1999 videli dve štvrťfinálové série. V oboch prípadoch tím podľahol Slovanu Bratislava 0:3 na zápasy. Spišiaci obsadili v základnej časti ročníka 2022/2023 5. miesto, čím vylepšili svoje historické maximum. Prebiehajúca sezóna je pre nich druhá od návratu do extraligy v roku 2021. Vlani obsadili v ZČ 7. miesto a kvalifikácii play off podľahli Prešovu 0:3 na zápasy. Spišiaci sa v dlhodobej časti vyhli výraznému poklesu formy a pohybovali sa na hrane priamej účasti play off. Najlepšie obdobie zažili na prelome rokov, keď zvíťazili v piatich zápasoch v rade. V závere dlhodobej časti však neboli ich výsledky podľa predstáv, keďže zo 16 zápasov zvíťazili iba v piatich.

Vzájomná bilancia zápasov v prebiehajúcej sezóne z pohľadu Banskej Bystrice: 6:5, 5:1, 7:2 (v), 4:3 pp (v)

Banská Bystrica – Spišská Nová Ves v play off: tímy sa doteraz nestretli

Kompletný program štvrťfinálovej série (na štyri víťazné zápasy):

  • 1. zápas, streda 15. marca: Banská Bystrica – Spišská Nová Ves /18.30 hod./
  • 2. zápas, štvrtok 16. marca: Banská Bystrica – Spišská Nová Ves /18.00 hod./
  • 3. zápas: nedeľa 19. marca: Spišská Nová Ves – Banská Bystrica /17.00 hod./
  • 4. zápas: pondelok 20. marca: Spišská Nová Ves – Banská Bystrica /18.30 hod./
  • prípadný 5. zápas: štvrtok 23. marca: Banská Bystrica – Spišská Nová Ves /18.00 hod./
  • prípadný 6. zápas: sobota 25. marca: Spišská Nová Ves – Banská Bystrica /18.00 hod./
  • prípadný 7. zápas: pondelok 27. marca: Banská Bystrica – Spišská Nová Ves /18.00 hod./

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Zápas 44. kola HC ‘05 Banská Bystrica - HK Spišská Nová Ves
7
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM