Jakub Forgács Správy

Bystrica na čele nelichotivej štatistiky. Alergici sa veru nepotešia

Tohtoročná peľová sezóna naďalej bude trápiť alergikov. Svedčia o tom namerané hodnoty z monitorovacej stanice v Bystrici.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica na čele nelichotivej štatistiky. Alergici sa veru nepotešia
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Počas uplynulých dní dominoval v ovzduší na celom území Slovenska peľ slabo alergizujúcej pŕhľavy spolu s najsilnejším alergénom tohto obdobia – peľom tráv z čeľade lipnicovitých. Vo veľmi vysokých koncentračných úrovniach sa udržiavali aj denné koncentrácie spór húb (plesní). Informovala o tom Mária Tolnayová, hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) B. Bystrica.

„Peľ tráv z čeľade lipnicovitých v najvyšších koncentráciách zachytili monitorovacie stanice v Banskej Bystrici, v Žiline, v Košiciach a v Bratislave. V rovnakom poradí s výnimkou Košíc zachytili monitorovacie stanice aj najvyššie denné koncentrácie peľu pŕhľavy. Ostatné monitorovacie stanice zachytili peľ tráv a pŕhľavy v stredných až nízkych koncentráciách. Okrem uvedených druhov sa v ovzduší vyskytoval ešte peľ bazy, lipy, gaštanu , mrlíka, skorocelu, štiavu, astrovitých a mrkvovitých rastlín“, uviedla RNDr. Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici.

Zdôraznila, že monitorovacie stanice v Bratislave a Košiciach zachytili už aj prvý peľ ambrózie, monitorovacia stanica v Žiline zas prvý peľ paliny. Situácia je teda pre polinotikov (ľudí alergických na peľ rastlín a drevín) z dôvodu rovnakého času výskytu viacerých silných alergénov pomerne komplikovaná. „Väčšina ľudí alergických na peľ sa v tomto období nezaobíde bez ťažkostí a následne bez liekov. Navyše keď sa aj koncentrácie spór húb (plesní) sa udržiava na veľmi vysokej úrovni. Zastúpené sú hlavne rodom Cladospórium a Alternária. Ich denné koncentrácie po dažďoch a oteplení vždy výrazne narastajú do veľmi vysokých hladín,“ spomenula.

Žiadnu úľavu podľa slov Tolnayovej neprinášajú ani tieto a nasledujúce dni. Aj keď peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých – najsilnejšiho alergénu, prešla už v časti Slovenska aj v druhom kvitnutí svojim vrcholom a ich denné koncentrácie budú mať mierne klesajúcu tendenciu, peľ tráv vo vysokých koncentráciách sa bude ešte vyskytovať najmä na strednom a severnom Slovensku. „Denné koncentrácie peľu slabo alergizujúcej pŕhľavy a tiež peľu burín – skorocelu, štiavu a mrlíkov, mierne poklesnú. Ojedinele sa vyskytnú ďalšie peľové zrná paliny a ambrózie. Koncentrácie spór húb (plesní) budú naďalej dosahovať veľmi vysoké koncentrácie. Počas slnečných či veterných dní bez zrážok, očakávame nárast denných koncentrácií peľu v súčasnosti ešte kvitnúcich tráv a rastlín. Pokles denných hladín peľu bude lokálne ovplyvňovaný najmä zrážkovou činnosťou,“ dodala na záver.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM