Marcel Páleš Samospráva

Bystrica je lídrom v otvorenosti a informovanosti: Využívajú to občania?

B. Bystrica patrí medzi jedno z mála miest na Slovensku, ktoré majú verejné zasadnutia Mestskej rady (MsR). A aj najnovšia zmena predstavuje pozitívnu informáciu pre občanov aj médiá.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica je lídrom v otvorenosti a informovanosti: Využívajú to občania?
Foto: Marcel Páleš

Zabudnite na CD-čká!

„Novinári, resp. aktívni občania, ktorí sa rokovaní MsR zúčastňujú, túto otvorenosť nášho Mesta oceňujú. Zároveň však upozorňovali, že materiály na rokovanie MsR sa nezverejňujú vopred na webstránke Mesta, ale sa doručujú iba členom MsR vo forme CD päť dní pred rokovaním MsR,“ pre Bystricu 24 uviedol mestský poslanec Vladimír Pirošík. Zástupcovia verejnosti, ktorí chodia na zasadnutia MsR, preto nemali možnosť sa dostatočne pripraviť na všetky prerokúvané záležitosti.

„Na základe uvedeného som preto dal návrh na spracovanie dodatku k Rokovaciemu poriadku MsR, s cieľom, aby sa materiály na rokovanie vopred zverejňovali na oficiálnom webovom sídle Mesta,“ informoval Pirošík. Novela bola schválená v MsZ dňa 26. 3. a účinnosť nadobudne 10. apríla 2013.

Prístup verejnosti k dokumentom

„Cieľom novely je posilniť občiansku participáciu, a to zabezpečením prístupu verejnosti k podkladovým materiálom na rokovanie Mestskej rady, tri dni pred jej konaním,“ priblížil Pirošík. Verejnosť tak získa prístup k podkladovým dokumentom oveľa skôr, ako to bolo doteraz.

Túto novelu treba vnímať aj v kontexte s ďalšími opatreniami presadenými poslancami MsZ, ktoré robia Bystricu lídrom v otvorenosti a informovanosti. „V Banskej Bystrici máme v rámci samosprávy verejné zasadnutie nielen MsZ a MsR, ale dokonca aj jednotlivých komisií (je ich celkovo desať),“ upozornil mestský poslanec.

Vedia o tom občania?

Pirošík podotkol, že zo všetkých zasadnutí sa vyhotovujú a zverejňujú zápisy, MsZ rokuje online (www.zastupitelstvo.sk), ďalej je zriadený aj Hyde park (priestor pre verejnosť, vždy medzi 12:00 – 12:30 hod.), v rámci jednotlivých sídlisk fungujú tzv. „občianske rady“ (t. j. skupiny aktívnych občanov, ktoré radia poslancom daného volebného obvodu) atď.

„Inými slovami: Bystrica má bezpochyby veľa chýb (výtlky, …), ale čo sa týka fungovania samosprávy, aj najväčší nežičlivci, hádam, musia uznať, že všetko sa tu robí priehľadne. Všade môžu chodiť ľudia a o všetkom sa zverejňujú informácie…“ Ako Pirošík poznamenal, na druhej strane občania tieto svoje práva využívajú veľmi diétne. To je podľa neho výzva aj pre médiá, aby sa podieľali na zlepšení využívania dostupnosti informácií.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM