Katarína Oravská Kultúra

Breznianski divadelníci oslavujú 90. výročie svojej činnosti: Nezaháľajú ani počas tohto leta

Divadelný súbor Jána Chalupku je neodmysliteľnou súčasťou kultúry nášho mesta už neuveriteľných 90 rokov. Úspešne nás reprezentuje doma aj v zahraničí. Patrí k najstarším a najaktívnejším amatérskym divadelným súborom na Slovenku. Jeho členovia nezaháľajú ani počas leta.

Ilustračný obrázok k článku Breznianski divadelníci oslavujú 90. výročie svojej činnosti: Nezaháľajú ani počas tohto leta
Zdroj: Dnes24.sk

Zabudla som

Tento rok Divadelný súbor Jána Chalupku (DSJCH) mesta Brezno oslavuje 90. výročie nepretržitej novodobej činnosti. „Pri tejto príležitosti sa predstavíme s inscenáciou Kataríny Mišíkovej-Hhitzingerovej Zabudla som 3. septembra o 19.00 v Slo­venskom národnom divadle v Bratislave a 4. septembra tak isto o 19.00 v pri­estoroch V-klubu Bratislava, a to v rámci projektu „Doma v národnom“, povedala nám Ivana Bániková, manažérka DSJCH.

Hra Zabudla som je sondou do generačne rozvrstvenej rodiny troch ženských hrdiniek, v ktorej autorka sleduje ich vzájomné odlišnosti, rôznorodé myslenie a hodnotové rebríčky, pričom narába s hereckým minimalizmom a zámerne prvoplánovým humorom.

O hru nepríde ani breznianske publikum. Predstavenie si budete môcť pozrieť počas kultúrneho leta ešte pred samotnou prezentáciu súboru na doskách SND. Diváci si inscenáciu môžu prísť vychutnať 30. augusta o 19.00 do synagógy. Vstupné je dobrovoľné.

„V rámci Divadelnej Chalupky (18. 9. – 21. 9.) sa bude Zabudla som hrať aj 19. septembra v kultúrnom dome Polomka a 21. septembra v Mestskom kultúrnom stredisku Hriňová,“ doplnila Bániková.

Nová spolupráca

Breznianski divadelníci majú aj novú posilu. „Začali sme spoluprácu s novou režisérkou Dankou Turanskou, ktorá zdramatizovala poviedku Mila Urbana – Staroba. Premiéra tejto inscenácie je pripravená na 23. november v Mestskom dome kultúry Brezno,“ priblížila manažérka DSJCH.

Zmeny nastali aj vo výbore DSJCH. Predsedu Ladislava Vagaday na tejto stoličke nahradil Gabriel Obernauer.

Súbor plánuje aj zájazd k našim susedom do Českej republiky, konkrétne do miest Nový Bydžov a Chlumec nad Cidlinou.

Foto: DSJCH

Zabudla som
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM