Jakub Forgács Basketbal

Bravúrny výkon bystrického basketbalistu: Za zápas nastrieľal 34 bodov a vytvoril rekord extraligy

Krásny narodeninový darček pre trénera bystrických basketbalistov Doušeka. V zápase proti baníkom z Prievidze ho dostal od Richarda Granzára, hráča, ktorý sa vyznamenal 34 bodmi do súperovho koša.

Ilustračný obrázok k článku Bravúrny výkon bystrického basketbalistu: Za zápas nastrieľal 34 bodov a vytvoril rekord extraligy
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Pod Urpínom opäť zakvitol basketbal. Hráči ŠKP Banská Bystrica zapĺňajú halu na Štiavničkách vďačnými divákmi. Najčerstvejší skalp v podobe jasného víťazstva (89:70) nad BC Prievidza vo 4. kole extraligy sa spájal aj s bravúrou Richarda Grznára. Hráč na neudržanie, vzácna individualita, zaťažil konto súpera 34 bodmi. Nebyť jeho zlatej ruky, ťažko by mimoriadne bodové porcie v každom jednom zápase niekto rovnocenne naplnil. Radosť urobil aj trénerovi Ľubomírovi Doušekovi, narodeninovému jubilantovi. Niet lepšieho darčeka ako zvíťaziť, nastrieľať 34 bodov a vytvoriť sezónny rekord extraligy.

Na sezónny rekord nemyslel

„Padalo mi to, no celý zápas som na seba hrať nemohol, aj sily v závere chýbali,“ povedal obdivuhodný čarostrelec. Bol to podľa neho super výkon v tímovej robote, najmä v obrane. „Na sezónny rekord som nemyslel, len na to, aby som vystrelil vtedy, keď bolo treba. Obrana sa na mňa sústredila, chalanom sa dýchalo ľahšie a naplnili sme si predsavzatie vyhrať, napriek zraneným Dorazila, či Koczkáša,“ pokračoval

Prezident klubu Juraj Sninský neskrýval spokojnosť. „Krásny výsledok, keby nám nechýbal zranený Peter Dorazil, dva zápasy predtým s Interom a v Komárne sme tiež nemuseli prehrať. Našou filozofiou je stavať na domácich hráčoch, máme päť reprezentantov, vysokých hráčov, mentálne zrelých, sme si našli na Balkáne,“ povedal. Kolektív sa stmelil a má aj svojho lídra, Riša Grznára. „Ak nás budú obchádzať zranenia, trúfame si na ktorékoľvek družstvo extraligy,“ doplnil Sninský.

Hráči ani nevedeli, že tréner oslavuje narodeniny

Tréner Ľubomír Doušek dostal do rúk cenný hráčsky materiál. „Rišo Grznár hrá v obdivuhodnej pohode, pripadá mi to tak, že kôš strelí hocikedy, keď si zmyslí. Zatiaľ nebolo hráča, ktorý by ho zastavil. Najväčšiu radosť som mal však z matematiky, hrali sme proti ôsmim zahraničným hráčom v prievidzskom drese, my sme si vystačili s väčšinou slovenských, a to hreje na duši. Navyše sme neustále oslabení, do rotácie sme pustili proti Prievidzi len sedem hráčov, bolo to nesmierne náročné,“ spomínal tréner a doplnil, že keď sa lámal chlieb, urobili sme pár rýchlych protiútokov a súper mal v závere problém si aj prihrať. Aj svojvoľná hra sa objavila, čo sa nevyplatilo, hráčom vštepoval opak, no Riša Grznára by nemalo zmysel zväzovať, len nech strieľa, kým mu to padá. „Ťažili sme z kondície, z excelentnej hry podkošového Vasiliča a bol by som nesmierne rád, keby sa chytil popri ňom aj Sokolov, potreboval by len nejaký správny impulz,“ dodal.

Hráči podľa 57-ročného Ľubomíra Doušeka nevedeli, že oslavuje narodeniny. „Ani si neuvedomili, že mi zagratulovali takýmto pekným spôsobom. Oslavy vnímam pracovne, prehnať ich by bol nezmysel, učím na obchodnej akadémii vo Zvolene a potrebujem byť v kondícii. No a čo sa týka našich ambícii, príprava bola krátka, sme len na pochode. Po troch zápasoch som si zmapoval kvalitu našej ligy, viem odhadnúť naše možnosti. Ak chceme tabuľkovo dobre dopadnúť, potrebujeme mať minimálne deväť rotujúcich hráčov, no to sa nám zatiaľ nestalo a chalani hrajú na doraz,“ doplnil na záver tréner Doušek.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM