Tlačové správy Tlačové správy

Bardejovské kúpele pripravujú 12. Alžbetínsky deň

Letnú kúpeľnú sezónu v Bardejovských kúpeľoch ukončí tradične v nedeľu 30.augusta 2015 Alžbetínsky deň. Táto slávnosť je pamätnou spomienkou na počesť návštevy cisárovnej Alžbety- Sisi v kúpeľoch v roku 1895.

Ilustračný obrázok k článku Bardejovské kúpele pripravujú 12. Alžbetínsky deň
Zdroj: Dnes24.sk

Záujemcovia sa budú môcť, počas prechádzky cisárovnej Sisi s Franzom Jozefom v dobových kostýmoch po areáli kúpeľov, s nimi vyfotografovať. Sprievodnými akciami sú: výstava fotografií z príležitosti pobytu kráľovnej Alžbety v priestoroch Kúpeľnej kolonády a predaj spomienkových predmetov a suvenírov k pamiatke kráľovnej a cisárovnej Alžbety (recepcie hotelov Ozón, Astória, Alžbeta, Kúpeľná kolonáda). Informovala o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov Tamara Šatanková.

,,Spomienková slávnosť začne o 14.30 hod. historickým sprievodom cisárovnej Alžbety s manželom cisárom Františkom Jozefom po areáli Bardejovských kúpeľov. O 15.00 hod. zaznejú v Kúpeľnej kolonáde slávnostné fanfáry a odznie uvítacia reč zástupcu kúpeľov. O 15.15 hod. nasleduje položenie kvetov k pomníku Alžbety a prednes slávnostnej básne. Slávnosť zakončí koncert Prešovského salónneho orchestra na Kúpeľnej kolonáde. Pre Bardejovské kúpele je to už 12. ročník pripomínania tejto významnej návštevy, ktorá pomohla k ich presláveniu,“ povedala T. Šatanková.

Dodala, že cisárovná Sisi prišla do Bardejovských kúpeľov ako päťdesiatosemročná 1. júla 1895 a zotrvala tu do 22. júla. Do Bardejova pricestovala vlakom po novovybudovanej železničnej trati a ubytovala sa v budove Deák, ktorá v súčasnosti nesie meno Alžbeta. ,,V hoteli bol pre cisárovnú vybudovaný špeciálny bočný vchod a bývala v izbe s krásnym výhľadom na kúpeľný areál, ktorá má dnes číslo 218. Prišla si sem liečiť nielen zdravotné problémy, ale aj dušu po úmrtí svojho syna Rudolfa, ktorý tragicky zahynul. Cisárovná bola podľa jej ošetrujúceho lekára Henricha Hintza disciplinovanou pacientkou, ktorá dodržiavala liečebný režim. V rámci pitnej kúry mala naordinované pitie kúpeľného prameňa Lobogo, ktorý sa dnes na jej počesť volá prameň Alžbeta. Okrem liečebných procedúr si vychutnávala počas pobytu v Bardejovských kúpeľoch aj krásy okolitej prírody a dokonca navštívila aj mesto Bardejov,“ vysvetlila T. Šatanková.

Bardejovské kúpele patrili koncom 19. storočia k najprestížnejším a najlepšie vybaveným kúpeľom Uhorska a celej strednej Európy. Ich liečivá sila, priaznivá poloha a jedinečné prírodné a klimatické danosti lákali popredných predstaviteľov spoločenského, vedeckého a kultúrneho života a v neposlednom rade príslušníkov vysokej šľachty. Vrcholnou udalosťou sezóny roku 1895 bola návšteva a následný pobyt cisárovnej a kráľovnej Alžbety, ktorá tu strávila plné tri týždne a odchádzala uzdravená, spokojná, telesne i duševne vyrovnaná a posilnená.

„Bardejovské kúpele, aj po skončení tohtoročnej letnej kúpeľnej sezóny, myslia na svojich návštevníkov, ktorý sa môžu ešte tešiť na 3. ročník Pivného festivalu a podujatia Slovenské kúpeľné tango, ktoré sa uskutočnia 6. septembra 2015 pred Kúpeľnou kolonádou. Pivný festival začína o 13.00 hod. a milovníci piva si budú môcť vychutnať prezentáciu a ochutnávku viacerých druhov pív firmy Heineken Slovakia. V rámci podujatia Slovenské tango, ktoré začína rovnako o 14.00 a končí o 18.00. hod., bude prehliadka dychových hudieb a vystúpenia ľudových súborov. Počas celého dňa nezabudnú organizátori ani na najmenších, pre ktorých sú prichystané sprievodné programy.

Bardejovské kúpele, a.s. patria medzi špičku slovenského kúpeľníctva s dlhoročnou tradíciou. Prvá písomná zmienka o kúpeľoch pochádza už z roku 1247, väčší rozmach nastal v prvej polovici 18. storočia. V šesťdesiatych rokoch 18. storočia pribudli prvé murované budovy a to je považované za oficiálny vznik kúpeľov. Súčasná lôžková kapacita v hlavnej letnej sezóne dosahuje 1000 lôžok, počet zamestnancov sa pohybuje od 230 do 270. Počet návštevníkov kúpeľov posledné tri roky rastie, v roku 2014 kúpele navštívilo 22 000 klientov. Bardejovské kúpele, a.s. majú najširšie indikačné zameranie spomedzi všetkých slovenských kúpeľov, okrem tradičnej liečby vnútorných ochorení pribudli do schváleného indikačného zoznamu choroby ženské, nervové a ochorenia pohybového aparátu. Zásluhou kvalitných a liečebne účinných prírodných zdrojov, čarokrásnemu prírodnému prostrediu a vysokej úrovni komplexnej liečby, sú kúpele vyhľadávané domácimi i zahraničnými turistami.

Viac informácií na : www.kupele-bj.sk

Centrálne rezervačné oddelenie:
Tel.: 054/477 4346, 477 2717 Fax: 054/472 3549
E-mail: rezervacie@kupele-bj.skpk@kupele-bj.sk

Bardejovské kúpele pripravujú 12. Alžbetínsky deň
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM