Tlačové správy

Banskoštiavnická Kalvária vstáva z popola

Po niekoľkoročnom vytrvalom úsilí Kalvárskeho fondu, Nadácie VÚB a ďalších donorov sa banskoštiavnickej Kalvárii postupne navracia stratená krása. Najviac zničený Dolný kostol je v súčasnosti kompletne zrekonštruovaný a zrenovované sú už aj viaceré kaplnky.

Ilustračný obrázok k článku Banskoštiavnická Kalvária vstáva z popola
Zdroj: Media&Communication Consulting

Skvost, o ktorý sme takmer prišli

Banskoštiavnická Kalvária je jednou z najvýznamnejších barokových pamiatok Slovenska. Predstavuje súbor 25 kostolov a kaplniek na dominantnom kopci uprostred štiavnického sopečného kráteru. Jej chátranie začalo za bývalého režimu. Vtedy sa zrušil pôvodný fond na jej udržiavanie, do ktorého prispievali miestni obyvatelia, firmy, ba v jeho začiatkoch aj sám cisár František I. Došlo tak k odtrhnutiu Kalvárie od denného života Banskej Štiavnice. Historický skvost bez povšimnutia chátral. V roku 2007 ho dokonca zaradili do neslávne slávneho zoznamu UNESCO 100 najohroze­nejších pamiatok sveta.

Našťastie sa našli miestni aktivisti, ktorí sa nemienili na čoraz dezolátnejší stav Kalvárie len pozerať. Začali hľadať partnera, ktorý by ich snahu o jej obnovu dokázal finančne podporiť. Podarilo sa. Banskoštiavničania získali silného a nadšeného spojenca v Nadácii VÚB. Práve ona poskytla na rekonštrukciu pamiatky najväčší dar, aký kedy dala súkromná spoločnosť na konkrétny projekt v oblasti kultúry a histórie. „Nadácia VÚB sa dlhodobo venuje záchrane kultúrneho dedičstva. Od začiatku obnovy Kalvárie sme si uvedomili, že pôjde o dlhodobý a náročný proces, ktorý sa nebude dať zvládnuť, za tri, alebo sedem rokov,“ uviedol Alexander Resch, generálny riaditeľ VÚB banky. Sila zmluvy z roku 2008 medzi Nadáciou VÚB a občianskym združením Kalvársky fond nespočívala iba v sume 666 000 €, ktoré nadácia na obdobie 10-tich rokov poskytla na obnovu banskoštiavnickej Kalvárie. Minimálne rovnakou, ak nie väčšou hodnotou, sa ukázala jej inšpiratívnosť. Spolupráca je zároveň inovatívna v tom, že aktivisti v Štiavnici dostávajú od nadácie pravidelný ročný príspevok, čo im dáva finančnú stabilitu a vytvára priestor pre dlhodobú prácu. K projektu sa postupne pripojili aj ďalší partneri, firmy a dobrovoľníci.

Magnet regiónu

Dnes už kalvársky kopec nie je smutným miestom. Opravený je Dolný Kostol a skoro polovica kaplniek. Kalvária má dennú službu a stálu expozíciu. Vďaka efektnému nasvieteniu je nočnou dominantou mesta. A čo je najdôležitejšie – ľudia na Slovensku už o Kalvárii vedia a radi ju navštevujú. Konečne sa to po rokoch chátrania a drancovania dá. Jej krása mnohých nadchne tak, že sa odhodlajú pomôcť. Brigádou i finančne. To je vynikajúca správa pre nás všetkých. Ukazuje totiž, že nám záleží na kultúrnom dedičstve. „Dnes už netreba Kalváriu zachraňovať, treba jej obnovu dokončiť,“ hovorí Martin Machari-ík, predseda Kalvárskeho fondu.

Kalvária vzbudzuje pozornosť doma aj v zahraničí

Tri vzácne reliéfy z Kalvárie v týchto dňoch obdivujú v Taliansku, v renomovanej milánskej Gallerie d’Italia na výstave zrenovovaných pamiatok. Reliéfy Pieta, Ježiš sa lúči so svojou Matkou a Ježiš pred Kajfášom boli nedávno zreštaurované vďaka príspevku Intesa Sanpaolo v hodnote 51 000 eur. Materská spoločnosť VÚB banky venovala prostriedky v rámci svojho programu na záchranu pamiatok. Kalvárske reliéfy sú historicky prvá pamiatka, na ktorú prispela Intesa Sanpaolo za hranicami Talianska.

Obnova Kalvárie pokračuje. Zapojiť sa môžete aj vy

Ďalšie práce na rekonštrukcii Kalvárie si vyžadujú nepoľavujúce úsilie dobrovoľníkov a tiež nemalé finančné prostriedky. Ak by ste radi prispeli na obnovu nášho barokového skvostu aj vy, môžete svoj príspevok posielať priamo do Kalvárskeho fondu. Teraz ku každej sume, ktorá príde na účet fondu, pridá Nadácia VÚB obnos v rovnakej hodnote. Ak sa teda rozhodnete prispieť sumou 10 eur, nadácia pošle do fondu takisto 10 eur a Kalvária na svoju obnovu získa rovných 20 eur. Vďaka vám.

Číslo účtu, kde môžete prispievať: SK62 0200 000­0 0035 4227 6­259

Zdroj: Media&Communication Consulting
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM