Jakub Forgács Správy

Areál banskobystrického Múzea SNP uzatvoria: Vodiči tadiaľ nebudú môcť prechádzať

Od februára tu fungoval rezidenčný režim, ktorým múzeum vyšlo v ústrety ľuďom bývajúcim ma Hornej ulici. Riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev požiadal primátora Banskej Bystrice Petra Gogolu o vyriešenie prejazdu cez lokalitu tak, aby autá nemuseli chodiť cez areál múzea.

Ilustračný obrázok k článku Areál banskobystrického Múzea SNP uzatvoria: Vodiči tadiaľ nebudú môcť prechádzať

Múzeum investovalo do opráv cesty tisíce eur

„Z mesta bolo prisľúbené, že komunikáciu vybudujú najneskôr do 30. apríla. Dosiaľ však práce vôbec nezačali. Až po mojom liste, že od 15. mája komunikáciu uzavrieme, prišli na obhliadku pracovníci mesta a práce by sa mali začať,“ vyjadril sa v tomto týždni Mičev. Múzeum SNP muselo vlani uvoľniť značné finančné prostriedky na opravu komunikácie poškodenej vysokou frekvenciou dopravy, na ktorú nebola dimenzovaná. Mičev informoval, že do opravy preinvestovali 6 500 eur. Teraz s investíciami už nepočítajú.

Múzeum na základe požiadavky mesta v roku 2010 dočasne odstránilo zákaz vjazdu do svojho areálu, čím sprejazdnilo komunikáciu pre majiteľov domov susediacich s múzeom. „Prejazd cez náš areál nikdy nebol, lebo nemáme komunikáciu, ale chodník a obslužnú komunikáciu pre múzeum,“ pripomenul Mičev. Ako pokračoval, autá chodili dookola po provizórnej ceste dovtedy, kým si jeden z majiteľov neohradil vlastný pozemok, čím tomuto prejazdu zabránil.

Riaditeľ Múzea SNP už stratil trpezlivosť

My sme následne súhlasili na požiadanie mesta s dočasným prejazdom na niekoľko týždňov. Dočasnosť však trvá dva roky,“ podotkol Mičev. V polovici januára chcelo múzeum uzatvoriť svoju obslužnú komunikáciu pevnými prekážkami pre všetky motorové vozidlá. Potom ale umožnilo spomínaný kontrolovaný prejazd. „Vydali sme okolo 200 prejazdných povolení,“ uzavrel Mičev.

Hovorkyňa primátora Martina Kanisová sa vyjadrila, že v záujme zníženia negatívnych dosahov cestnej premávky cez areál Múzea SNP sa dohodli primátor s riaditeľom múzea na vybudovaní dočasnej prístupovej komunikácie, ktorá bude viesť v trase navrhovanej trvalej obslužnej cesty po pozemkoch vo vlastníctve mesta. „S ohľadom na dlhotrvajúcu zimu sa s realizáciou dočasnej komunikácie z prostriedkov rozpočtu mesta určených na stavebnú údržbu miestnych komunikácií a údržbu verejnej zelene začne v dohľadnej dobe,“ dodala Kanisová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM