Monika Obrtalová Rôzne

Zvýšenie platov je pre župné nemocnice likvidačné

Tohtoročné zákonmi určené zvýšenie platov lekárov a zdravotných sestier bude pre župné nemocnice znamenať vážne ohrozenie. Uviedli to po dnešnom zasadnutí združenia SK8 predsedovia samosprávnych krajov s tým, že na jednu nemocnicu bude zvýšenie plato

Tie však nie sú kryté zvýšenými príjmami od zo zdravotných poisťovní, ktorých platby nemocniciam sa zvyšujú priemerne o jedno až dve percentá. „Najhoršie na tom je to, že štát, ktorý určuje pravidlá, teda predstavitelia vlády a následne parlament, prijali legislatívne normy, ktoré nám určujú, koľko máme platiť, ale zároveň nám veľmi prísne obmedzujú príjmy do nemocníc. Vyslovene likvidujú naše nemocnice,“ uviedol šéf SK8 a predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš. Podľa neho sa župy už niekoľko rokov snažia znižovať prevádzkové náklady nemocníc, ale takéto náhle a radikálne zvýšenie nákladov na mzdy nie je možné zvládnuť.

„Tento problém môže reálne vyriešiť iba vláda, ktorá pochopí, že treba zmeniť spôsob financovania nemocníc, nemôže určovať výšku výdavkov nemocnice a pritom regulovať jej príjmy. Sú to preteky s časom,“ uviedol Mikuš s tým, že o situácii chcú župani čo najskôr rokovať s novou vládou. Podľa neho nemocnice nebudú schopné uhrádzať platby dodávateľom liekov, zdravotníckeho materiálu, energií či potravín pre pacientov, ale aj odvody za svojich zamestnancov. V priebehu šiestich až ôsmich mesiacov sa môžu dostať do situácie, keď ich záväzky prekročia polovicu ich základného imania, čo bude znamenať vyhlásenie konkurzu.

Podľa banskobystrického župana Vladimíra Maňku zvýšenie platov lekárov a sestier spôsobí nemocniciam zvýšenie nákladov o 25 až 30 percent. Na všetko ostatné im potom z príjmov ostane možno 10 až 15 percent, z čoho sa to nedá zabezpečiť. „Nemocnice sú nútené buď porušovať zákon a neplatiť odvody za pracovníkov, alebo rušiť celé oddelenia a môžu zaniknúť aj celé zariadenia,“ povedal Maňka. Podotkol, že vláda sa v memorande zaviazala, že zabezpečí, aby výkony zdravotníckych zariadení preplácali poisťovne, čo by si však vyžiadalo zvýšenie zdravotných odvodov, a to sa nestalo. „Tu zlyhala komunikácia pána ministra s pani premiérkou s riaditeľmi a lekármi, keď niečo podpísali pod nátlakom a vôbec nedomysleli ďalšie kroky, čo tým všetko spôsobia,“ uviedol Maňka.

Pripomenul aj problémy zvyšovania platov zdravotných sestier v zariadeniach sociálnych služieb. Pre banskobystrickú župu to bude znamenať zvýšenie nákladov okolo milióna eur, ktoré bude žiadať od štátu. Zároveň však v sociálnych zariadeniach vzniknú veľké rozdiely v platoch, keď zdravotné sestry môžu mať vyššie platy ako ich riaditelia. Župani chcú o situácii rokovať čo najskôr s novou vládou.

Zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM