Jakub Forgács Správy

Zaujímavý nápad v dedine: Zo zvonice sa rozhodli urobiť galériu

Dúbravica sa môže pýšiť zvonicou, ktorej priečelie zdobí nápis „V nešťastí pomáhaj“. Obec v spolupráci s OZ Periférne centrá teraz pracujú na jej obnove.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavý nápad v dedine: Zo zvonice sa rozhodli urobiť galériu

Starosta Dúbravice Ľubomír Šesták: „Projekt ráta s úpravou vonkajšej fasády aj vnútorných priestorov, ktoré plánujeme prerobiť na galériu. Prišiel čas na to, aby sme zvonicu dali do poriadku.“

Zvonica kedysi fungovala aj ako hasičská stanica dobrovoľných hasičov. Keď sa z nej odsťahovali, plnila už iba funkciu zvonice. Architekt OZ Periférne centrá urobil víziu, ako by vnútorná časť zvonice mala vyzerať. „Máme v obci OZ Periférne centrá, ktoré aktívne spolupracuje s umelcami. Vo vnútornej časti zvonice chceme vytvoriť galériu, kde by sme radi ukazovali nielen artefakty obce, ale aj umelecké diela," povedal starosta.

Na obnovu zvonice požiadala obec o 4700 eur z Nadácie VÚB. Z vlastných zdrojov vyčlenila na opravy 1600 eur. „Keď budeme úspešní, projekt zrealizujeme v polovici tohto roka. Ak aj neuspejeme, chceli by sme obnoviť aspoň fasády a maľovanie,“ dodal starosta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM