Stanislav Černák Hokej

Zvolenčania zdolali Baranov na ich ľade aj po druhýkrát a majú prvý mečbal!

Hokejisti Zvolena prehrávali už dvojgólovým rozdielom, no podarilo sa im zmobilizovať všetky sily, zlepšiť hru a nakoniec sa tešili z jednogólového víťazstva, o ktorom rozhodol Lukáš Jurík.

Ilustračný obrázok k článku Zvolenčania zdolali Baranov na ich ľade aj po druhýkrát a majú prvý mečbal!
Zdroj: TASR

Každý zápas je iný, hlavne v play off. To sa potvrdilo aj v štvrtom zápase štvrtťfinálovej série medzi Banskou bystricou a Zvolenom. Zvolenčania sa asi horšie vyspali, pretože deň predtým pôsobili živšie a aj to sa prejavilo na priebežnom stave. Tentokrát išli do vedenia Barani, a to bol jasný signál, čo zamýšľajú.

V 16. min Ján Sýkora ukázal najviac predvídavosti, v spleti tiel sa ocitli na modrej čiare Juraško a Macík. Ján Sýkora sa zmocnil puku a samostatný nájazd s prehľadom premenil. Presnú minútu po úvodnom vhadzovaní v druhej tretine strelu Kubku pohotovo stočil do siete zvolenskej siete Juraj Sýkora a domáci boli na najlepšej ceste za víťazstvom.

Po druhom inkasovanom góle sa začali Zvolenčania viac tlačiť dopredu a zlepšilis voju hru. Najväčšiu šancu mal v 30. minúte Podkonický, no svoju šancu nevyzužil. V 36. minúte už Zuzin mieril presne. V typickom postavení pred bránkou prekonal Chorošuna a dodal hráčom HKM ďalšiu energiu. Inak zápas nevybočil z predchádzajúceho diania, prevládala bojovnosť.

V tretej tretine využili Zvolenčania svoju najúdernejšiu zbraň – presilovku. Do puku sa od modrej čiary oprel Laco Čierny a na jeho bombu po ľade nestihol Chorošun v 45. minúte zareagovať. Začínalo sa odznova. Michal Chovan vážne ohrozil bystrickú bránku, následne aj Škvaridlo i P. Zuzin a Zvolenčania pozvoľna preberali iniciatívu. Svetlé momenty mali na druhej strane aj Macík, Ján Sýkora a Trochta, no brankár Šimko svoj tím podržal. Rozhodujúci gól padol v 57. minúte až po nečakanom švihu z uhla Lukáša Juríka, ktorý zaskočil domáceho brankára. Baranom na zvrat už nepomohla ani 84-sekundová hra bez brankára.

Celá séria sa opäť sťahuje pod Pustý hrad, kde budú môcť Zvolenčania využiť svoj prvý mečbal a spečatiť tak svoj postup do semifinále. Piaty zápas je na programe vo štvrtok 14. marca o 18. hodine.

Pozápasové ohlasy

Vladimír Országh (tréner Banskej Bystrice): „Začali sme zodpovedne, chalani nechali na ľade srdce, škoda kontaktného gólu súpera. Nepremenili sme šance, nestrhli zápas na svoju stranu a pykali za drobné chybičky. Podali sme však diametrálne lepší výkon ako deň predtým a ja dúfam, že sme nepovedali ešte posledné slovo. Prehra mrzí, zápas sme mali vo svojich rukách. Presilovky rozhodujú zápasy a aj to je naša slabosť. My ešte zabojujeme, vo Zvolene sme domácich potrápili, teraz zregenerujeme, vyčistíme hlavy a ako sa hovorí, posledný krok býva najťažší.“

Peter Mikula (tréner Zvolena): „Kolektívny výkon bol našou zbraňou. Zápas sa priaznivo pre nás nevyvíjal, Bystrica založila hru na dobrej disicplíne, vykrývala stredné pásmo a my sme sa trápili. Po prestávke sme otvorili hru a keď sme znížili, rolu začala hrať aj psychika domácich. Vabank nám priniesol úspech a hráčom treba poďakovať.“

Ladislav Čierny (autor jedného gólu Zvolena): „Prvú tretinu zvládol súper lepšie, v prestávke sme si niečo povedali, a hlavne začali viac šliapať. Pridali sme, podaril sa obrat, aj šťastie sme si naklonili na svoju stranu. Budeme mať lepšiu pohodu, bez stresu, dúfam, že sériu rozhodneme už v piatom zápase."

Lukáš Jurík (strelec rozhodujúceho gólu Zvolena): „Za stavu 0:2 sme zapli na vyššie obrátky a odvtedy sme boli lepším mužstvom. Toto víťazstvo bolo veľmi dôležité pre ďalší vývoj. O gólik sme si zaslúžili vyhrať, aj keď padol so šťastím, ďakujem pánu Bohu. Začali sme profesorsky, bol to veľký omyl, súper sa sústredil výlučne na hokej. Aj úvodný gól strelil, my sme však obrovskou morálkou zápas zvládli. Víťazný gól som sľúbil Marekovi Čurillovi, on už vie prečo."

Ján Sýkora (jeden z dvoch strelcov B. Bystrice): „Zvolen dal šťastný gól. Lukášovi Juríkovi nevyšla strela, brankár puk nevidel. Aj tento moment nás musí posilniť, súper nebol lepší, my sme hrali tímovo. Bojovali sme, no šťastie prialo Zvolenu. Povedali sme si, že sa nebudeme vybíjať v súbojoch, myslím si, že nám to vyšlo. Nevzdávame sa, stále veríme, že sériu vyhráme."

Foto: TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM