Monika Obrtalová Rôzne

Zvolen už šliape Bystrici na päty

Nezamestnanosť v Banskej Bystrici a okolí sa opäť vzdialila od hranice deviatich percent. Kým v októbri dosahovala hodnotu 8,96 percenta, minulý mesiac toto číslo kleslo na 8,84 percenta. V porovnaní so susedným Zvolenom je však dynamika poklesu počt

Minulý mesiac bolo v banskobystrickom okrese bez práce 5612 osôb, čo je o 36 menej ako na konci predchádzajúceho sledovaného obdobia. Po prudkom septembrovom náraste nezamestnanosti, ktorý súvisel najmä s koncom sezónnych prác a evidovaním sa študentov po skončení školy na úrade práce, ide už o druhý medzimesačný pokles. Nenaplnili sa tak predpoklady, ktoré avizovali prekročenie 9 percentnej hranice.

Najlepšie výsledky v regióne pri znižovaní počtu ľudí bez práce má blízky Zvolen. Tomu sa podarilo od januára znížiť mieru nezamestnanosti o takmer jedno percento. Dnes dosahuje hodnotu 9,16%, čo je len o 0,32% viac ako v Banskej Bystrici. Pre porovnanie, ešte v januári bol tento rozdiel 1,07%. Okres Zvolen tak zaznamenal výrazné zlepšenie aj napriek hospodárskej kríze, ktorú často komunálni politici uvádzajú ako dôvod vysokej nezamestnanosti. Banská Bystrica tento rok stagnuje. Oproti januáru tohto roka nenastala na jeho konci prakticky žiadna zmena v počte ľudí bez práce.

V rámci Slovenska je na tom najlepšie Bratislava a jej okolie, kde je miera evidovanej nezamestnanosti na úrovni 4,66%. Tradične dobre sú na tom takmer všetky okresy na západe Slovenska, najmä na Považí. Naopak, takmer bez zmeny ostali okresy, kde dlhodobo evidujú najviac ľudí bez práce. Z nich je na tom najhoršie Rimavská Sobota, ktorá si drží poslednú priečku v rebríčku nezamestnanosti so „suverénnym“ 5%-ným náskokom pred predposlednou Revúcou. Neďaleký Žiar nad Hronom má mieru nezamestnanosti 14,14%, Brezno zaznamenalo oproti minulému mesiacu jej viac než polpercentný nárast (17,65%).

mm

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM