Marcel Páleš Správy

Župný parlament má cestovať: Čo plánuje šéf VÚC Marian Kotleba?

Nový župan Marian Kotleba je odhodlaný pokračovať vo výjazdových rokovaniach. Chce, aby zastupiteľstvo v priebehu štyroch rokov navštívilo každý z trinástich okresov Banskobystrického kraja.

Ilustračný obrázok k článku Župný parlament má cestovať: Čo plánuje šéf VÚC Marian Kotleba?
Zdroj: Webnoviny.sk

Hoci sa na piatkovom výjazdovom rokovaní Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v Jelšave o problémoch okresu Revúca vôbec nerokovalo a hlavným bodom bolo vyhlásenie voľby nového hlavného kontrolóra, župan Marian Kotleba výjazd nepovažuje za zbytočný.

Výjazdové rokovania ako opodstatnené

„Stretol som sa predtým s mnohými starostami a primátormi, bolo ich tam okolo tridsať, takže už len z tohto pohľadu to nie je zbytočné. Nie je to zbytočné aj z toho dôvodu, že poslanci sa zodpovedajú, tak ako ja, svojim voličom a takisto aj v Jelšave a okrese Revúca sú voliči tých ľudí,“ uviedol po zasadnutí Kotleba.

Dodal, že je odhodlaný pokračovať vo výjazdových rokovaniach tak, aby zastupiteľstvo v priebehu štyroch rokov navštívilo každý z trinástich okresov Banskobystrického kraja. V minulých volebných obdobiach bývalo súčasťou výjazdových rokovaní Zastupiteľstva BBSK aj prerokovanie materiálov zaoberajúcich sa problémami daného okresu, čo v piatok absentovalo. Viacerí poslanci preto v zvolaní mimoriadneho zasadnutia do Jelšavy nevidia zmysel.

„Mne sa od začiatku videlo zbytočné, aby sme sa stretávali v Jelšave, pretože žiadny mimoriadny dôvod na to nebol,“ uviedla predsedníčka väčšinového poslaneckého klubu Smer-SD – KDH Ľubica Laššáková.

Predloží návrh rozpočtu kraja

Rozpočtové provizórium, v ktorom je Banskobystrický kraj od začiatku tohto roka, by sa mohlo skončiť vo februári. Na februárové zasadnutie župného zastupiteľstva totiž župan Kotleba plánuje predložiť poslancom na schválenie návrh tohtoročného rozpočtu samosprávneho kra­ja.

„Na príprave rozpočtu intenzívne pracujeme. Bude sa v niektorých veciach líšiť od rozpočtu, ktorý predložilo bývalé vedenie kraja. Predpokladám, že k jeho predloženiu dôjde už pri najbližšom zasadnutí zastupiteľstva,“ uviedol Kotleba po piatkovom mimoriadnom zasadnutí. Dodal, že po dohode s poslaneckými klubmi by sa mal rozpočet župy na tento rok na najbližšom zasadnutí aj schváliť.

Takmer 147 miliónov eur

Pôvodné vedenie samosprávneho kraja zverejnilo návrh budúcoročného rozpočtu v decembri a väčšina poslancov ho navrhla zaradiť do programu piatkovej schôdze. Po tom, ako Kotleba upozornil, že návrh predložili po lehote, ktorú vyžaduje rokovací poriadok, rokovanie o rozpočte z programu schôdze stiahli. Návrh počítal s tohtoročnými príjmami aj výdavkami na úrovni 146,585 milió­na eur.

Ako uviedla predsedníčka väčšinového poslaneckého klubu Smer-SD – KHD Ľubica Laššáková, o definitívnej podobe návrhu rozpočtu, majú predsedovia poslaneckých klubov župného zastupiteľstva rokovať so županom Kotlebom v piatok.

Zasadanie banskobystrickej župy v Jelšave
8
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk
Kotleba zvolal zasadanie banskobystrickej župy do Jelšavy
1
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM