Monika Obrtalová Rôzne

Župan rokoval s prevádzkovateľmi sociálnych služieb

Skupina 16 neverejných poskytovateľov sociálnych služieb pred tromi týždňami prostredníctvom médií obvinila Banskobystrický samosprávny kraj z diskriminácie a porušovania zákona, pretože im podľa ich slov poskytol príliš nízky príspevok na to, aby do

Predsedovi BBSK Vladimírovi Maňkovi adresovali otvorený list v ktorom žiadali o dialóg a hlavne zrovnoprávnenie verejných a neverejných poskytovateľov sociálnych služieb. BBSK ešte pred ich protestom rokoval so všetkými neverejnými poskytovateľmi sociálnych služieb individuálne, pričom každému vysvetlil aktuálnu situáciu a každého informoval, koľko finanč-ných prostriedkov od VÚC v súčasnosti dostane.

„Je pre nás prekvapením, že nás cez médiá žia-dajú o dialóg, keď my sme s nimi na dialóg pripravení kedykoľvek. Stačí, keď nám to povedia priamo, nemusí to byť cez tlačovku. Sme pripravení kedykoľvek sa s nimi stretnúť," konštatoval vtedy hovorca BBSK Peter Hajnala a ako podotkol, myslí si, že najprv mal byť dialóg, až potom tlačová konferencia. Predseda BBSK V. Maňka na druhý deň po medializácii tohto problému pozval na rokovanie zástupkyňu Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb Helenu Melkovú, ktorá sa o aktivite svojich kolegov dozvedela až dodatočne.

Vedenie BBSK na tomto stretnutí vysvetlilo aktuálnu finančnú situáciu kraja, vypočuli si tiež problémy neverejných poskytovateľov sociálnych služieb. Predseda BBSK prisľúbil, že bude hľadať riešenie tejto situácie. Neverejných poskytovateľov zároveň pozval na spoločné rokovanie. Zákon o sociálnych službách, ktorý schválila vláda Ivety Radičovej diskriminuje neverejných poskytovateľov sociálnych služieb. Tí, ktorí patria pod obce a mestá majú zabezpečené financovanie na 100% od štátu, tí, ktorí patria pod VÚC už nie.

Tento zákon okrem toho nedovoľuje poskytnúť ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny mimoriadne dotácie na dofinancovanie. Keby aj chcel, nemá na to finančné zdroje. Banskobystrický samosprávny kraj sa preto rozhodol, že poskytne neverejným poskytovateľom sociálnych služieb ďalších 300 tisíc Eur na dofinancovanie. Dohodli sa na tom predseda BBSK Vladimír Maňka a zástupcovia neverejných poskytovateľov. „Vďaka týmto pe-niazom budú zariadenia dofinancované na 60 %. Samozrejme budeme hľadať ďalšie zdroje, pretože je veľmi dôležité, aby sme sa o ľudí, ktorí to potrebujú dokázali postarať,” povedal predseda BBSK Vladimír Maňka.

Odbor sociálnych politík v priebehu dvoch týždňov pripraví dodatky k zmluvám, aby jednotlivé zariadenia mohli dostať ďalšie zdroje. Helena Melková z Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb zdôraznila, že zariadenia neprežijú a jedno po druhom bude krachovať. „Táto situácia sa musí vyriešiť ešte v tomto roku. Mesačne vyrábame stratu stovky až tisícky eur.” Predseda BBSK zástupcom neverejných poskytovateľov prisľúbil, že bude iniciovať zmenu zákona s cieľom vytvoriť systém, ktorý nebude každý rok stresovať sociálne zariadenia, ktoré netušia či a koľko peňazí v danom roku dostanú.

Zdroj: Úrad BBSK

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM