Katarína Oravská Samospráva

Župa prehovorila o zamestnaní Kotlebovej manželky: Takto ho vysvetľoval hovorca...

Na pozíciu referentky pre oznamovanie protispoločenskej činnosti v Banskobystrickej regionálnej správe ciest bola prijatá manželka župana Mariana Kotlebu. Čítajte, ako to zdôvodnil hovorca...

Ilustračný obrázok k článku Župa prehovorila o zamestnaní Kotlebovej manželky: Takto ho vysvetľoval hovorca...
Zdroj: TASR

Na prijatie Frederiky Kotlebovej, manželky predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), na pozíciu referentky pre oznamovanie protispoločenskej činnosti v Banskobystrickej regionálnej správe ciest (BBRSC), nebolo poskytnuté jednotné vysvetlenie.

Kým generálny riaditeľ BBRSC Peter Kováč o nej na tlačovej besede hovoril ako najvhodnejšej kandidátke spomedzi štyroch uchádzačov, hovorca BBSK Vladimír Gürtler povedal, že keby prijali osobu s neznámym menom, médiá by nezaujímal nový zákon. Ten má podľa neho “znaky podporovania výpalníckeho konania“.

Výzva pre manželku Beblavého

„To nie je otázka pani Kotlebovej, ale otázka zákona. Manželku predsedu sme zamestnali, aby sa hovorilo o zákone,“ reagoval Gürtler s tým, že plat Kotlebovej manželky je v hrubom 576 eur.

„Verejne vyzývame Emíliu Sičákovú-Beblavú z Transparency International Slovensko, manželku poslanca Miroslava Beblavého, aby na túto pozíciu nastúpila namiesto Frederiky Kotlebovej za ten istý plat,“ pokračoval hovorca BBSK.

Narážal tým na fakt, že nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý participoval na spomínanom zákone o niektorých opatreniach súvisiacich s oznamovaním protispoločenskej činnosti. Do platnosti vstúpil od 1. januára tohto roka a hovorí, že každá spoločnosť, ktorá má viac ako 50 zamestnancov, musí zbieranie a prešetrovanie podnetov týkajúcich sa protispoločenskej činnosti niekomu prideliť.

„Zákon sám o sebe nabáda na možnú korupciu a je proti podnikateľskému prostrediu. Na Slovensku sa týka vyše 3400 podnikateľov. Na základe paragrafu 11 to budú realizovať aj externé osoby, čím sa zvýši daňové zaťaženie podnikateľov a vzniká priestor na “vypaľovanie“ podnikateľov,“ vysvetlil Gürtler. BBSK odporúča poslancom NR SR, aby zákon opravili a médiám, aby sledovali, ktoré osoby budú oslovovať podnikateľov.

Konflikt záujmov nevidia

Generálny riaditeľ BBRSC Kováč však konštatoval, že si Frederiku Kotlebovú vybral ako najvhodnejšiu kandidátku. Informáciu o výberovom konaní na pozíciu referenta pre oznamovanie protispoločenskej činnosti nikde nezverejnili, pretože ho ani nerobili.

„Oslovili sme štyroch ľudí, ktorí spĺňali kvalifikačné predpoklady. Tým je ukončené stredoškolské odborné vzdelanie s maturitou. Pani Kotlebová má ukončenú strednú pedagogickú školu s maturitou,“ obhajoval novú zamestnankyňu Kováč. Vedenie BBSK v tom konflikt záujmov nevidí aj napriek tomu, že v BBRSC pracuje aj Kotlebov brat.

Na tlačovej besede sa nezúčastnil predseda BBSK Marian Kotleba, keďže podľa hovorcu nie je ešte na tom zdravotne v poriadku. V uplynulých dňoch bol hospitalizovaný v nemocnici so zápalom pľúc. Dnes ešte nebol v práci.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM