Monika Obrtalová Rôzne

ZŠ Spojová nás reprezentovala v Singapure

Štvorčlenné družstvo v zložení dve učiteľky a dvaja žiaci sa len pred pár dňami vrátilo zo Singapuru, kde reprezentovalo Slovensko na celosvetovej súťaži v stavbe a programovaní robotov s názvom RoboCup 2010. Úspechy, ktoré tím z bystrickej školy do

Spolu 3 000 súťažiacich, ktorí boli sedem dní zavretí v obrovskej hale, kde sa pokúšali čo najlepšie zdokonaliť svojho robota. Aj takéto tvrdé podmienky čakali šikovných študentov v Singapure. „Zostrojiť robota nám trvalo asi dva dni. Ťažšie to bolo s jeho vymyslením a celkovým doladením mechanizmu, aby fungoval tak, ako má. To nám trvalo asi pol roka,“ priznáva Andrej Chudý, jeden z dvojice našich reprezentantov. „Súčiastky sme objednávali cez internet, robot je totiž vyrobený z lega. Konkurencia však mala oveľa lepšie vymoženosti ako my a samozrejme s niektorými sme sa porovnávať nemohli,“ pokračuje druhý z chlapcov, Andrej Koreň.

V súťaži Robocup 2010 sa bojovalo v troch kategóriách – tanec, futbal a záchranár. Práve v poslednej spomínanej kategórii súťažili žiaci zo ZŠ Spojová. Spomedzi 53 tímov obsadili pekné 21. miesto. „Úspech je to naozaj krásny. Pre nás je dôležité, že sa žiaci vôbec dostali na takéto podujatie a získali obrovskú životnú skúsenosť,“ priznal s hrdosťou riaditeľ ZŠ Spojová Ján Chmelík. „Podmienky pre pobyt v Singapure vôbec neboli jednoduché. Ide síce o multikultúrne mesto, ale v prvom rade je to mesto zákazov. Chlapcov som musela pripraviť na to, že nesmiete napríklad odhodiť alebo niekde prilepiť žuvačku, inak dostanete mastnú pokutu. Dokonca sa tu nesmie jesť ani na verejnosti, na čo sme boli upozornení, keď si chlapci v metre vytiahli žemľu,“ hovorí o prísnych pravidlách miliónového mesta, ktoré našich reprezentantov čakali mimo súťažnú halu Ľubica Tomková, učiteľka dejepisu a zemepisu zo štvorčlenného tímu.

Súťaž spočívala v tom, že robot musel prejsť určitú dráhu vyznačenú páskou. Dráha viedla cez viacero presklených miestností a každá ďalšia bola náročnejšia. Za bezchybne prejdenú miestnosť mohli družstvá získať 50 bodov. „Podarilo sa nám dosiahnuť celkovo 400 bodov. Problém sme mali najmä s časťou dráhy, ktorá mala 6 pevných uhlov, ale nakoniec sme to zvládli,“ chváli sa Andrej Koreň. „Robot sa napríklad nesmel dotknúť presklenej steny, pretože porota mu hneď udelila mínusové body. Boli družstvá, ktoré skončili s celkovým výsledkom aj mínus 150 bodov,“ dopĺňa kolegove slová Andrej Chudý. Chlapci majú už teraz v hlave plány na zostrojenie ďalšieho robota, ktorý však, ako dúfajú, už nebude len z lega. Veria, že aj budúci rok budú môcť reprezentovať Slovensko v zahraničí.

moo Video a foto: ZŠ Spojová

ZŠ Spojová nás reprezentovala v Singapure
1
Galéria
robocup2010
21
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM