Monika Obrtalová Rôzne

Zonácia je prioritou ministerstva ŽP

Dnes sa v Banskej Bystrici konala tlačová konferencia na tému Fundamentálne a inštitucionálne základy zonácie a chránených území. Konferencie sa zúčastnil aj Minister životného prostredia Slovenskej republiky Jozef Medveď.

//„Zonácia sa predloží do vlády vtedy, keď dôjde k vedeckému a spoločenskému konsenzu na úrovni, ktorá nebude vytvárať konflikt.“ //uviedol minister. Ako pokračoval, Ministerstvo životného prostredia konferenciu uskutočnilo ako ďalšiu zo snáh získať akýsi spoločenský konsenzus pri formovaní zonácie. Ministerstvo podľa jeho slov chce nielen splniť svoju úlohu, ktorou je prijatie zonácie, ale tiež prijať zonáciu, ktorá bude predovšetkým prezentovať ochranu prírody.

Zástupca vedeckej obce Ivan Vološčuk z banskobystrickej Univerzity Mateja Bela víta slová ministra, že aj pri budúcom procese legislatívy sa bude klásť dôraz na ochranu prírody v chránených územiach, najmä v národných parkoch. //„Zároveň si myslím, že je potrebné túto prioritu jasne špecifikovať,“ //dodal.

Riaditeľ Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky Ján Mizerák pripomenul, že na Slovensku máme vyzónovaný Pieninský národný park. Takto zónované územie je podľa neho „určitým etalónom toho, ako by sme chceli pokračovať ďalej, pretože tam sa snúbi to, čo by sme chceli dosiahnuť,“ teda využívanie prírodných zdrojov v prospech človeka takým spôsobom, aby sa nenarúšala príroda.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM