Jakub Forgács Správy

Zomrel známy profesor UMB a špičkový vedec: Navždy nás opustil Koloman Ivanička (†85)

Navždy nás opustil významný muž, ktorý svoje vedomosti prednášal aj v rámci Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Počas svojho života toho známy profesor Koloman Ivanička (†85) dosiahol naozaj veľa a svojou prácou sa zapísal do dejín slovenskej vedy.

V stredu v skorých ranných hodinách vo veku 85 rokov zomrel významný univerzitný profesor Koloman Ivanička (†85), geograf, pedagóg, filozof, ekonóm, politológ, historik a spisovateľ. Informovala o tom rodina zosnulého.

Viedol prednášky spektra predmetov

Jeho meno zostane navždy zapísané aj do dejín banskobystrického vysokého školstva. V roku 1995 sa Koloman Ivanička aktívne podieľal na príprave založenia Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici a po jej vzniku bol menovaný za vedúceho Katedry synergetiky, prognostiky a politickej geografie.

V rámci svojej bohatej pedagogickej činnosti sa profesor Koloman Ivanička zameriaval na vedenie prednášok celého spektra predmetov ako: Politická geografia, Synergetika, Prognostika, Globalistika a Univerzalistika. Okrem priamej vyučovacej činnosti sa výraznou mierou podieľal na vzdelávaní a príprave špecialistov v rámci študijného odboru Medzinárodné vzťahy a jeho študijných programov aj prostredníctvom vedenia a oponovania bakalárskych, diplomových, rigoróznych a dizertačných prác.

Na Kolomana Ivaničku si živo spomína aj šéfredaktor mediálnej siete Dnes 24 Marcel Mojžiš. „Pán profesor ma počas môjho vysokoškolského štúdia učil niekoľko predmetov a úprimne musím povedať, každý z nich bol zaujímavý. Bolo tomu tak predovšetkým vďaka jeho obrovským vedomostiam a veľmi peknému prístupu. Patril medzi učiteľov, na akých sa jednoducho nezabúda. Vždy na mňa navyše pôsobil veľmi ľudsky. Je smutné, že nás opustila takáto osobnosť,“ povedal M. Mojžiš krátko po tom, čo sa dozvedel túto pre neho veľmi smutnú správu.

Ocenený univerzitou aj mestom

Koloman Ivanička bol v roku 2002 zvolený za predsedu Akademického senátu Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela a súčasne za člena jej Akademického senátu. Pri príležitosti 10. výročia založenia Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v roku 2005 udelil rektor profesorovi, ako zakladajúcemu členovi Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov, osobitnú medailu a primátor mesta Banská Bystrica pamätnú medailu 750. výročia založenia mesta, za zásluhy o rozvoj mesta Banská Bystrica.

Narodil sa 28. mája 1929 v Tesárskych Mlyňanoch, vyštudoval prírodné vedy a geografiu na univerzitách v Bratislave a vo Varšave. Prednášal na viacerých slovenských vysokých školách i v zahraničí. Svoje celoživotné poznatky a skúsenosti z mnohých zahraničných ciest, študijných stáží a pobytov i prednáškových turné v Európe, USA, Kanade, Japonsku, Číne, Indii a iných krajinách sveta zúročil vo vedeckých, odborných i popularizačných publikáciách.

Pohreb Kolomana Ivaničku bude v pondelok 18. augusta o 13:00 hodine na cintoríne v Slávičom údolí v Bratislave.

Foto: ilustračné

Bystrica 24/tasr

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM