Jakub Forgács Správy

Zomrel jeden z posledných Kališťanov: Slavomír (†78) si pamätal na hrôzy vojny aj vypálenie obce

Vo veku 78 rokov zomrel Slavomír Palúch, jeden z posledných žijúcich Kališťanov, ktorý prežil vypálenie svojej rodnej obce. Pamätník hrozných udalostí vojny si pamiatku padlých každoročne chodil pripomínať na Kalište.

Ilustračný obrázok k článku Zomrel jeden z posledných Kališťanov: Slavomír (†78) si pamätal na hrôzy vojny aj vypálenie obce
Zdroj: TASR

Smutnú správu o jeho smrti, ktorá mala nastať v utorok, potvrdil Obecný úrad v Slovenskej Ľupči, kde Slavomír Palúch žil. Dôchodca Slavomír Palúch patril medzi pravidelných účastníkov každoročného podujatia Stretnutie generácií na Kališti, ktorým si pripomínal výročie SNP a pamiatku padlých. Dodnes tam stoja kamenné základy domu, kde prežil detstvo a ako osemročný aj hrôzy fašizmu.

Osada Kalište s asi 200 obyvateľmi bola známa hrdinstvom a obetavosťou miestnych ľudí počas druhej svetovej vojny, najmä po vypuknutí SNP. Najtragickejším dňom v histórii tejto malej horskej osady sa stal 18. marec 1945, keď ju Nemci vypálili za to, že pomáhala partizánom. Zavraždili vyše 40 osôb, medzi nimi obyvateľov dediny, ale aj ranených partizánov, ktorí sa ukrývali v provizórnej poľnej nemocnici. Zo 42 domov ostalo len šesť. Do nich sa nasťahovali tí, čo prežili. Na siedmy deň po tragédii bola obec oslobodená.

Život v nej sa už nikdy nepodarilo obnoviť. Ľudia, ktorí zostali nažive, sa vysťahovali. Kalište je od roku 1961 národnou kultúrnou pamiatkou, spravuje ju Múzeum SNP v Banskej Bystrici.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM