Monika Obrtalová Rôzne

Zoberte do ruky hrable, metlu a ide sa!

Od roku 1996 mesto Banská Bystrica tradične organizuje jarnú akciu Za krajšie mesto zameranú na čistenie verejných priestranstiev. Mnohí z obyvateľov vítajú túto iniciatívu a svedčí o tom nielen rastúci záujem o pristavovanie kontajnerov, výpožičku n

Cieľom je vyčistiť verejné priestranstvá, najmä medziblokovú zeleň na sídliskách od rôznych komunálnych a rastlinných odpadov. Akciu organizačne zabezpečuje Oddelenie odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev Mestského úradu v Banskej Bystrici – č. tel. 048/433 0454 (odpadové hospodárstvo)

Pri realizácii sa počíta s aktívnym zapojením sa obyvateľov mesta, žiakov základných a stredných škôl, mimovládnych neziskových organizácií a občianskych iniciatív. K čisteniu verejných priestranstiev, (napr. Mestský park, Jelšový hájik, park pod Pamätníkom SNP), budú prizvané tiež environmentálne zamerané miestne dobrovoľnícke organizácie a dočistenie priestranstiev zabezpečí správca verejnej zelene, ZAaRES Banská Bystrica i pracovníci prijatí na aktivačné práce.

[color=#ff0000]I. ETAPA 23.3.2012 – 25.3.2012 Sásová, Rudlová, Jakub, Uľanka

II.ETAPA 30.3.2012 – 1.4.2012 Radvaň, Iliaš, Šalková, Senica, Kremnička, Rakytovce

III. ETAPA 13.4.2012 – 15.4.2012 Centrum, Uhlisko, Majer, Graniar

IV. ETAPA 20.4.2012 – 22.4.2012 Fončorda, Podlavice, Skubín[/color]

[blockquote]V u­vedených termínoch MsÚ zabezpečí pristavenie veľkoobjemových kontajnerov do jednotlivých lokalít mesta. Žiadame obyvateľov mesta, aby počas akcie nevykonávali rezy a výruby kríkov, stromov a zamerali sa len na vyhrabávanie trávnikov od lístia, suchej trávy a komunálneho odpadu, čistenie chodníkov a pod. Právo hospodárenia s vegetáciou rastúcou na verejných plochách a v blízkosti bytových domov vo vlastníctve mesta Banská Bystrica má iba samosprávou poverená odborná organizácia.[/bloc­kquote] Bezdôvodná likvidácia udržiavanej zelene spôsobí pre vlastníka ekonomickú, ale aj ekologickú škodu a je v rozpore so zákonom č. 543/2002 Z.z. o ochrane prírody a krajiny a s platným Všeobecne záväzným nariadením mesta Banská Bystrica č.8/2008 o tvorbe, údržbe a ochrane zelene! Nepovolený výrub stromov a ich poškodzovanie je priestupkom, za ktorý môže byť uložená finančná sankcia.

Zdroj: Mesto Banská Bystrica Foto: banskabystrica.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM