Ivana Kováčiková Rôzne

Zo skinheada bojovník proti radikalizácii mládeže. V Bystrici rozpovie príbeh o veľkej premene

Životný zvrat zo zakladateľa skinheadskej skupiny až po šíriteľa osvety. Aký bol osud syna talianskych migrantov Christiana Piccioliniho a kedy v jeho živote nastal zlom?

Ilustračný obrázok k článku Zo skinheada bojovník proti radikalizácii mládeže. V Bystrici rozpovie príbeh o veľkej premene
Zdroj: TASR

Do Bystrice príde svoj osobný príbeh porozprávať Američan a bývalý skinhead Christian Picciolini. V 14 rokoch sa stal členom extrémistického hnutia Chicago Area Skinheads a potom aj jeho lídrom.

„Pre 15-ročného chlapca, syna talianskych migrantov, ktorý žil v ústraní a nemal žiadnych kamarátov, bol pocit, že ho zrazu nasleduje 40 chlapov, ktorí urobia čokoľvek poviete, bol omamný,“ spomína v jednom rozhovore Picciolini.

Neskôr sa stredobodom jeho záujmu stala hudba. Založil skinheadskú skupinu pod názvom Final Solution (Konečné riešenie), ktorá vôbec ako prvá „svojho druhu“ odohrala koncert v Európe – v katedrále v nemeckom Weimare.

Ako tvrdí Picciolini, odchod z „White Power Movement“ trval niekoľko rokov. Napokon svoj životný príbeh spísal do memoárov „Romantic Violence: Memoirs of an American Skinhead“ a v roku 2010 spoluzakladal organizáciu „Life after Hate“.

Diskusia sa uskutoční 18. mája o 18:00 h v Urban Spote (bývalé kino Hviezda). Do diskusie prijal pozvanie aj bloger a bezpečnostný analytik Radovan Bránik.

Čítajte tiež:

Čísla, ktoré zrejme nepotešia: Bystrický okres prichádza o obyvateľov, koľko nás zostalo?

Pomenovanie Hrona zahalené rúškom tajomstva. Čo má spoločné so smrekmi či germánskymi kmeňmi?

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM