Monika Obrtalová Rôzne

Zníži sa korupcia v meste?

Projekt protikorupčnej stratégie, ktorý pre mesto Banská Bystrica uskutočňuje od marca minulého roka mimovládna organizácia Transparency International Slovensko, vstupuje do tretej, záverečnej fázy - zavádzania navrhnutých opatrení. Tie vychádzajú z

Uviedol to dnes na spoločnej tlačovej besede s riaditeľom TIS Gabrielom Šípošom banskobystrický primátor Peter Gogola s tým, že osvojené opatrenia chce vedenie mesta za asistencie TIS implementovať ešte tento rok. Odporúčané protikorupčné odporúčania sa týkajú 11 politík mesta, napríklad predaja a prenájmu majetku, obsadzovania voľných pracovných miest na magistráte a v mestských organizáciách, prístupu k informáciám, etiky a konfliktu záujmov zamestnancov mesta, dotačnej politiky, verejného obstarávania či prideľovania bytov.

Hoci vedenie mesta si neosvojilo všetky odporúčania TIS, Šípoš je s jeho prístupom spokojný, pretože podľa neho kľúčové odporúčania si mesto osvojilo a zaviazalo sa naplniť. „Momentálne je to len v úrovni sľubu a bude veľmi dôležité, aby to mesto aj naplnilo,“ pripomenul Šípoš. Ako vysvetlil, navrhnuté opatrenia sa vo všeobecnosti týkajú stanovovania takých pravidiel činnosti samosprávy, ktoré čo najviac eliminujú priestor na korupciu. Pri ich navrhovaní vychádzali z dvoch hlavných hľadísk: aby boli pravidlá jasné, jednoznačné a zrozumiteľné a neposkytovali priestor na rôzne vysvetľovania, a aby bolo čo najviac informácií zverejnených a ľahko dostupných.

Banská Bystrica potrebuje podľa Šípoša viac transparentnosti najmä v personálnej politike – teda obsadzovaní pracovných miest na úrade a v mestských organizáciách a firmách, pri zverejňovaní zmlúv a faktúr tak, aby boli ľahko vyhľadateľné, a v zavedení etického kódexu zamestnancov mesta. Ten už mesto v spolupráci s TIS tvorí a podľa primátora by mal byť súčasťou pracovného poriadku a tak byť záväzným. „Zároveň chceme zaviesť funkciu etického komisára, ktorý by zbieral podnety o prípadnom porušení etického kódexu,“ povedal Gogola.

Podľa primátora so zavádzaním opatrení, ktoré sú v kompetencii vedenia mesta, nebude problém. „Pri druhej skupine opatrení, teda tých, ktoré sú viazané na rozhodnutia zastupiteľstva, si nie som istý, či sa nám to podarí,“ povedal Gogola s tým, že ide najmä o obsadzovanie riadiacich orgánov mestských firiem profesionálnymi manažérmi vybratými v konkurzoch namiesto súčasného dosadzovania mestských poslancov, respektíve politických nominantov. „Rozhodne pripravíme materiál a dáme ho na schválenie mestskému zastupiteľstvu. Chcem sa s poslancami o tom rozprávať, veľmi by som uvítal, keby sa stotožnili s myšlienkou, že pozície v mestských obchodných spoločnostiach budú obsadené konkurzom a nemám problém s tým, aby v tej konkurznej komisii sedeli poslanci,“ uviedol Gogola. Primátor prisľúbil, že odporučené protikorupčné opatrenia mesto zverejní na svojej internetovej stránke, aby občania mohli ich zavádzanie kontrolovať.

Zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM