Jakub Forgács Samospráva

Známy kultúrny stánok má problém: Bystrickému divadlu hrozí zatvorenie

Unikátne banskobystrické divadlo, aké na Slovensku nemá obdobu, má problém. Mesto mu na rok 2015 navrhlo dotáciu, ktorá je však prinízka na to, aby mohlo normálne fungovať.

Ilustračný obrázok k článku Známy kultúrny stánok má problém: Bystrickému divadlu hrozí zatvorenie
Zdroj: TASR

Divadlo z Pasáže je jediné komunitné divadlo na Slovensku, ktoré pracuje s mentálne postihnutými ľuďmi. Väčšinu finančných zdrojov získava z mimorozpočtových grantov a ako nezisková organizácia dostáva od mesta príspevky formou dotácií.

Navrhovaný rozpočet mesta Banská Bystrica na rok 2015 preň ráta s dotáciou vo výške 62 000 eur, čo je o 29 000 eur menej, ako v roku 2010. Aby však divadlo nebolo zatvorené, na rok 2015 potrebuje financovanie minimálne vo výške 72 000 eur, ideálne však o tisíce eur vyššie.

„Je tam návrh korekcie, ale zároveň aj všeobecná požiadavka, aby sme našli pre Divadlo z Pasáže iné napojenie na mestský rozpočet, aby mohlo normálne fungovať,“ povedal na piatkovej tlačovej konferencii primátor Ján Nosko.

„Tým, že rozpočet musí byť predložený tak, ako je zverejnený, tak požiadavka navýšenia 10 000 eur pre Divadlo z Pasáže bude súčasťou pozmeňovacieho návrhu,“ doplnil viceprimátor Gajdošík s tým, že za vedenie mesta ho predloží na utorkovom zastupiteľstve.

Čítajte tiež:

Primátor o kľúčových cifrách navrhovaného rozpočtu: Viac má ísť na mestskú políciu aj kosenie

Nosko prehovoril o navrhovanom rozpočte mesta
2
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM