Jakub Forgács Rôzne

Známy bystrický podchod prešiel premenou: Rozhodnete sa cez neho prejsť a tá novinka vám hneď padne do očí

Všimli ste si novinku, ktorá pribudla v banskobystrickom podchode? Kedysi strašiak mnohých Bystričanov, ktorý prešiel veľkým skrášlením ešte minulý rok, je teraz ešte o niečo zaujímavejší. Veď posúďte sami.

Ilustračný obrázok k článku Známy bystrický podchod prešiel premenou: Rozhodnete sa cez neho prejsť a tá novinka vám hneď padne do očí
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Banskobystrický podchod pod Kapitulskou ulicou bol tŕňom v oku mnohých Bystričanov. V lete 2014 sa o jeho skrášlenie postarali študenti a dobrovoľníci z mesta pod Urpínom. Teraz prešiel ďalšou veľkou premenou, súvisiacou s uchádzaním sa Banskej Bystrice o prestížny titul Európske mesto športu (EMŠ) 2017. Na stene podchodu vznikla veľká maľba s logom kandidatúry a siluetami športovcov. My sme sa bližšie pozreli na vznik tohto výtvoru.

„Autorom diela je pán Ceil, maliar a sprejer, ktorý sa prezentuje peknými striekanými grafikami. Bol oslovený priamo mestom,“ uviedla pre spravodajský portál Bystrica 24 Dominika Mojžišová z Mestského úradu v Banskej Bystrici so slovami, že striekanú grafiku – logo EMŠ 2017 zabezpečovala ďalšia firma.

S prácami sa podľa jej slov začalo v polovici novembra a prebiehali do polovice decembra. „Rozpočet na úpravu podchodu bol hradený z rozpočtu mesta, oddelenia športu vo výške 350 eur (striekané grafiky) a ďalších 448,58 eur bolo vyčlenených na zhotovenie reklamnej plochy na nástrek (stavebné úpravy),“ pokračovala Mojžišová.

„Našim cieľom bolo vyriešiť dlhodobo žalostný stav podchodu a jeho výklenky bohužiaľ slúžili ako pisoáre pre prechádzajúcich. OSB doskami sme tento priestor prekryli a využili vzniknutú plochu po jej vystierkovaní zároveň ako reklamnú plochu pre Európske mesto športu, nakoľko sa o tento titul uchádzame už pre rok 2017. Na vytvorenie grafiky sme oslovili priamo sprejera, nakoľko je známe, že si navzájom títo umelci nepoškodzujú svoje diela ich premaľovaním. Malo by to zabezpečiť dlhú životnosť tejto grafike,“ uviedol Martin Turčan, viceprimátor Mesta Banská Bystrica.

Pozrite si nové dielo v známom banskobystrickom podchode v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

Vianočný týždeň je tu a do Bystrice prinesie veľa pohody: Tu všade sa môžete zabaviť medzi sviatkami

Bystrický podchod s novinkou: Pozrite, čo ho najnovšie skrášľuje
6
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM