Monika Obrtalová Rôzne

Zmeny v MHD: Potešia nás nové autobusy za 7 miliónov €!

Banská Bystrica má nevídanú úspešnosť vo využívaní eurofondov na obnovu vozového parku v mestskej hromadnej doprave. A tak sa môžeme tešiť, že naše ulice začnú križovať ďalšie novučičké autobusy a to až za takmer 7 000 000 eur! Všetky budú v nízkopod

Verejné obstarávanie na dodávku 14-tich vozidiel, ktoré budú z väčšej strany financované z eurofondov, vyhrala spoločnosť Corex, ktorej ponuka bola posúdená ako najvýhodnejšia. Celková hodnota zákazky je 6 819 900 eur. Jeden kĺbový autobus tak stojí takmer pol milióna eur. Dodávka nových vozidiel by sa mala uskutočniť do 8 mesiacov od podpísania zmluvy, novými červeno-bielymi autobusmi by sa teda Bystričania mohli previesť ešte v tomto roku.

Hoci v zmluve nie je uvedený konkrétny typ autobusu, podľa portálu imhd.sk by malo ísť o autobusy typu Irisbus Citelis 18M CNG. Pôjde teda o „dlhé“ nízkopodlažné autobusy, ktoré v premávke nahradia väčšinu z aktuálne používaných autobusov typu Karosa B 961. Okrem svojej nízkopodlažnosti zaujmú cestujúcu verejnosť aj tým, že budú plne klimatizované a namiesto nafty budú ako palivo využívať ekologickejší stlačený zemný plyn.

Po ukončení dodávky týchto autobusov budú takmer všetky vozidlá v MHD nízkopodlažné a s ekologickým pohonom. Aspoň čo sa týka veku a modernosti vozidiel tak bude banskobystrická MHD patriť medzi lídrov na Slovensku.

mm foto: corex.sk

nove_busy
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM