Monika Obrtalová Rôzne

Zlé počasie Banbyčitariádu neovplyvnilo

Nepriaznivé počasie, ktoré dnes potrápilo nielen Bystricu ale aj väčšinu územia Slovenska, program na Námestí SNP neovplyvnilo. Banbyčitariáda pokračovala striedavo v Divadle Ivana Palúcha a na hlavnom námestí.

„Škôlkári a žiaci základných škôl boli prihlásení už niekoľko dní vopred, takže celkovú účasť na podujatí to neovplyvnilo. Niektoré predstavenia boli dokonca zaplnené do posledného miesta,“ hovorí jedna zo zamestnankýň Verejnej knižnice Mikuláša Kováča, ktorá je spoluorganizátorom podujatia. Najväčší úspech zožala beseda s autorkou kníh pre deti a mládež Gabrielou Futovou a kvízy pre deti, na ktorých sa zúčastnili niektoré banskobystrické základné školy. Publikum zaujala aj beseda s Karolom Langsteinom, vedúcim referátu sociálnej pomoci na mestskom úrade.

Podujatie Banbyčitariáda zorganizovali najmä pre milovníkov dobrej knihy a čítania. Aspoň takto chceli jej organizátori podporiť a propagovať čítanie kníh u tých najmenších a mládeži ukázať, že čas sa dá tráviť aj zmysluplnejšie, pri dobrej knihe. „Tí maličkí prídu preto, lebo sa im tu páči. No tí starší prídu len keď ich v škole donútia. Ak im to učitelia prikážu ako povinnosť, sú radi, že sa môžu vyvliecť zo školských povinností, ale málokedy sa zúčastnia takejto akcie z vlastnej iniciatívy,“ priznáva ďalšia pracovníčka knižnice Mikuláša Kováča, ktorá v informačnom stánku propaguje jej aktivity.

Pre tých najmenších bolo okrem čítania z kníh a stvárnenia známych rozprávkových scénok pripravené aj maľovanie na tvár. Starších čakali zábavné kvízy, koleso šťastia a zaujímavé besedy so známymi osobnosťami. Na hlavnom námestí nechýbali ani informačné stánky, výstava ilustrácií či kreslenie karikatúr.

moo

banbycitariada
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM