Monika Obrtalová Rôzne

Zlá správa pre alergikov, kvitne peľ paliny aj ambrózie

Aj v uplynulom týždni nižšie hladiny peľu na väčšine územia Slovenska trošku uľavili alergikom. Na celom území monitorovacie stanice Peľovej informačnej služby Banskej Bystrici, Bratislave, Košiciach, Nitre, Trnave a Žiline opakovane potvrdili domin

„Vo veľmi vysokých koncentráciách sa naďalej udržiavajú však denné koncentrácie spór (plesní) a okrem rodu Cladospórium sa v hojnej miere vo vzduchu vyskytujú najmä spóry rodu Alternária. Pribudol peľ paliny a ambrózie, ktoré budú dominantnými a najsilnejšími alergénmi pre letné obdobie. Peľ paliny a ambrózie v ovzduší zachytili hlavne monitorovacie stanice pri ÚVZ SR Bratislava, RÚVZ Banská Bystrica, Nitra a Žilina. Hladiny peľu pŕhľavovitých boli najvyššie koncom týždňa a to najmä na strednom a severnom Slovensku. Z drevín dokvital ešte gaštan, baza, lipa a ich peľ sa vyskytuje v ovzduší už len ojedinele a vo veľmi nízkych koncentráciách,“ uviedla viedla k peľovej situácii RNDr. Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby na Slovensku.

Druhové spektrum peľu v ovzduší podľa nej dopĺňal okrem už uvedených druhov aj peľ ďalších bylín – najmä mrkvovitých, astrovitých, mrlíkovitých, chmeľu, skorocelu a štiavu. Medzi spórami húb – plesní dominovali v ovzduší na celom území spóry rodu Cladospórium, Alternária a Epicoccum, Podľa analýzy výsledkov monitorovacích staníc bude na celom Slovensku v týchto a nasledujúcich dňoch v ovzduší dominovať peľ tráv a bylín. Slabo alergizujúci peľ pŕhľavovitých rastlín sa bude naďalej vyskytovať v stredných a vyšších koncentráciách na väčšine územia Slovenska.

Kvitnú byliny z čeľade astrovitých, takže odborníci z oblasti biológie životného prostredia očakávajú zvyšujúce sa hladiny peľu paliny a ambrózie v ovzduší na celom území Slovenska. Naďalej sa udržia veľmi vysoké koncentrácií spór húb – plesní s dominanciou spór rodu Cladospórium spolu s rodmi Alternária a Epicoccum. „Pre alergikov je počas celého roka dôležité aby si uvedomovali, že vyššie koncentrácie peľu alergizujúcich rastlín v ovzduší sa vždy vyskytujú najmä v blízkosti súvislejších kvitnúcich porastov a tie môžu byť mnohonásobne vyššie ako údaje, uvádzané monitorovacími stanicami. Počas chladných a daždivých dní bude však dochádzať k poklesu denných koncentrácií peľu a spór v ovzduší,“ dodáva RNDr. Lafférsová.

RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM