Jakub Forgács Kultúra

Život plný zázrakov bystrickej kapely Crossroads: Žltý Ford na obale nového CD nie je náhodou :)

Žltý autobus a partička mladých Bystričanov... Nie, v tomto prípade nie je reč o lákavom výlete, ale o novom CD banskobystrickej kapely Crossroads, ktorá v mnohom nie je tak úplne typickou. Nielen o albume sme pre vás zisťovali viac v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Život plný zázrakov bystrickej kapely Crossroads: Žltý Ford na obale nového CD nie je náhodou :)
Zdroj: Dnes24.sk

Kapela Crossroads pôsobí na banskobystrickej hudobnej scéne už vyše osem rokov. Možno by si niekto povedal, že ide o tuctovú skupinu, ale v skutočnosti je to partia mladých kresťanov, ktorí sa dlhé roky venovali a venujú aktivitám pre deti ako tábory, krúžky, divadlo, hry a podobne. A dokonca aj samotné zloženia tejto skupiny vás možno prekvapí. Takmer všetci jej mladí členovia totiž navštevujú či plánujú navštevovať Matfyz alebo sa venujú informačným technológiám.

Traja noví speváci

Pred vyše dvomi rokmi, sme vám priniesli článok o ich albume detských piesní, ktorý nahrali spolu s evanjelickým farárom Romanom Dovalom. Len nedávno však členovia Crossroads vydali svoj nový, v poradí už tretí album s názvom Život plný zázrakov. Porozprávali nám nielen o tom, ako vznikal a čo všetko na ňom nájdeme.

Čo sa teda v kapele zmenilo od vydania ich CD Podľa Božej mapy? „Pribudli k nám traja noví speváci, vlastne dve speváčky Sima a Jordy a jeden spevák, Mišo. Náš najstarší člen odišiel do kapelného dôchodku,“ povedal líder kapely Crossroads Ľuboš Balážovič so slovami, že ďalší ich členovia začali štúdium na Matfyze.

Dospelé CD s detskou hravosťou

Príprava nového albumu kapely trvala mesiace. „Samotné nahrávanie aranžovanie a mixovanie trvalo zhruba päť mesiacov. Väčšina piesní je však staršia a postupne vznikali počas života našej kapely. Najviac času zabralo nahrávanie. Naša hudobná predstavivosť bola dosť veľká a trvalo dosť času, kým sa nám to, čo sme vymysleli, podarilo aj zahrať,“ pokračoval s úsmevom Ľuboš.

„Autorom väčšiny skladieb, 83 % skladieb na albume, som ja a opäť sme spolupracovali aj s naším kamarátom Romanom ktorý sa autorsky podpísal pod dve pesničky a interpretačne pod tri. Aranžovali sme to spoločne,“ spomenul.

A v čom sa podľa Ľuboša nové CD líši od albumu Podľa Božej mapy? „Má nádherný modrožltý obal a sú tu úplne iné skladby, obsahom aj štýlom“ povedal a zároveň spomenul, že ide o dospelé CD, pretože kým predchádzajúci album bol určený hlavne pre deti, tentoraz sú pesničky „dospelejšie“. „A my vlastne tiež, aj keď veríme že detská hravosť nevymizla a stále sa, hoci v inej podobe, objavuje aj na tomto CD,“ dodal.

Niekoho by mohlo zaujímať, prečo sa na obale tohto CD objavil práve žltý Ford Transit. „Je to také naše obľúbené vozidlo, ktoré síce veľmi hučí, ale zatiaľ nás všade doviezlo, takmer na všetky naše koncerty“ vysvetlil Ľuboš. Navyše, toto auto vystihuje aj podstatu albumu. Celosvetovo je známe pod označením Smiley, kvôli prednej maske, ktorá akoby sa usmievala. „Myšlienka obalu by tam mala vyjadrovať to, že sa na "usmiatom“ autíčku pohybujeme v oblakoch, v tých zázrakoch," dodal.

Keď odíde mix…

Nahrávanie albumu bolo podľa Ľuboša jedna veľmi premenlivá emócia, kde sa jeden deň veľmi tešili, čo sa im všetko podarilo a druhý deň mali pocit, že je to celé nanič a treba to prehrať. „Najlepšie je, keď tie dobré chvíle prevládnu,“ podotkol líder kapely.

Príprava albumu sa však nezaobišla ani úplne bez problémov. „Najhoršie chvíle sme prežívali, keď prišli zdravotné problémy nášho bubeníka a gitaristu. Celé mixovanie sme robili už bez neho a keď ako kapela fungujeme naozaj dlhé roky, tak nám všetkým naozaj veľmi chýbal. Druhou veľkou ranou bolo keď nám v našom nahrávacom štúdiu odišiel mix a mnohé nápady museli byť pretavené do výsledných pesničiek už len strihaním a úpravou v počítači,“ zaspomínal si Ľuboš.

Ako povedal, to boli chvíle, keď stáli na rozhraní, či ísť ďalej alebo to vzdať. „Vedeli sme však, že nie sme v tomto projekte sami – všetci v kapele sme veriaci a tak sme si povedali, ak to Pán Boh chce, tak sa to určite podarí dobojovať, aj keby nám vybuchlo štúdio,“ vysvetlil.

Hravosť melódií a autentickosť

Na album sa napokon dostalo 12 skladieb. Nahrali ich síce viac, ale niektoré sa tam kapele jednoducho nehodili. „Všetci v kapele sme kresťania, čo sa premietlo aj do našich piesní, hoci to nie je to žiadny worship alebo gospel, možno okrem prvej skladby. Je to vyjadrenie toho, čo žijeme, vidíme okolo seba, je tam kus radosti, občas malý kúsok melanchólie, kus protestu, jednoducho kus nás. Niektorí tvrdia že je to rockový album, ale my sa ako rockeri necítime. Hráme to, čo vieme a čo nás baví,“ pokračoval Ľuboš s tým, že album vychádza od pop rocku, ale prechádza do iných štýlov, od jazzu až po hard rock a obsahovo tak rieši všetky témy z ich perspektívy.

A čím by album mohol zaujať ľudí? „Obalom :), textami, hravosťou melódií, svojou autentickosťou. Snažíme sa nekopírovať druhých, chceme v piesňach povedať to, čo vidíme, cítime, to, čo by sme chceli zmeniť… Mám pocit, že takéto niečo je v dnešnej komerčnej dobe už pomerne originálne. Nie sme nový Hex, či IMT Smile, No Name či Rytmus. :) Sme Crossroads a taký aj ostaneme,“ poznamenal.

Pokiaľ by ste si chceli nové CD kapely Crossroads zakúpiť, malo by sa dostať do distribúcie väčších kníhkupectiev, v Banskej Bystrici a je u nás dostupné aj v predajniach s kresťanskou tematikou. Môžete si ho však aj objednať cez internet, napríklad v službe Nimbit.

Zisťovali sme však aj to, kde môžeme kapelu vidieť najbližšie naživo. „Keďže sme všetci študenti a ja som učiteľ, hrávame hlavne na letných festivaloch a akciách, keď máme viac voľna, takže predpokladáme, že to bude na festivale SEMFest v Necpaloch, alebo niekde inde,“ vysvetlil Ľuboš. Ako spomenul, dovtedy hrajú len menšie koncertíky, zvyčajne druhú nedeľu v mesiaci o 9:00 ráno. Najbližšie to bude 7. februára v Evanjelickom kostole na Lazovnej ulici namiesto tradičných služieb Božích. „No máme v pláne navštíviť aj jednu väznicu či menšie obce, kam nás občas pozývajú,“ dodal.

Čítajte tiež:

Spoveď bystrickej skupiny Crossroads: Nový album je plný detských pesničiek nielen pre dospelých

Máme sa naozaj na čo tešiť: Veľký prehľad TOP 30 podujatí v Bystrici v roku 2016

Foto: Crossroads

FOTO: Život plný zázrakov kapely Crossroads
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM