Jakub Forgács Šport

Želiezko v ohni slovenských zápasníkov: Lévai medailovou nádejou na majstrovstvách sveta

Ambície mladého zápasníka v grécko-rímskom štýle sú tie najvyššie. Reprezentant Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica István Lévai (23) chce na majstrovstvách sveta zabojovať o titul.

Ilustračný obrázok k článku Želiezko v ohni slovenských zápasníkov: Lévai medailovou nádejou na majstrovstvách sveta
Zdroj: Webnoviny.sk

Sedem slovenských reprezentantov sa predstaví na majstrovstvách sveta v zápasení voľným a grécko-rímskym štýlom, ktoré sa začínajú v pondelok úvodnými súbojmi v uzbeckom Taškente. Jednoznačne najhorúcejším medailovým želiezkom je István Lévai (23), ktorý chce v grécko-rímskom štýle v kategórii do 66 kg zabojovať o titul. Hoci je borec VŠC Dukla Banská Bystrica trojnásobným medailistom z ME (zlato z Belehradu 2012, bronz z Tbilisi 2013 a Vantaa 2014), na svetových šampionátoch na výrazný úspech ešte čaká.

„István je človek, ktorý ide na vrcholné turnaje s cieľom ich vyhrať. Nie je typom, ktorý by sa uspokojil s piatym či ôsmym miestom. Patrí medzi 15 zápasníkov, ktorí majú ambíciu stať sa majstrom sveta,“ charakterizoval svojho zverenca tréner Karol Lengyel. Pravda, zápasenie je šport, v ktorom rozhodujú detaily. Dôležitá je momentálna forma i šťastie.

„István síce vie zdolať aj tých najsilnejších súperov, ale rovnako dokáže prehrať v úvodnom zápase so slabším borcom, ako to bolo napríklad vlani na majstrovstvách sveta v Budapešti, kde vypadol hneď na prvej prekážke. Je to veľmi ťažké. Dôležité bude, ako sa v daný deň vyspí, v akej príde psychickej pohode, záležať bude na žrebe, od toho, či mu bude vyhovovať štýl daného protivníka, ako budú za sebou nasledovať zápasy. Dva ťažké súboje za sebou ho môžu vyšťaviť. Každopádne, on si dáva tie najvyššie ciele.“

Podľa Lengyela nová hmotnostná kategória do 66 kg, v ktorej sa Lévai predstavil už v apríli na ME vo Vantaa, mu ‚sadla‘. Dovtedy súťažil v kategórii do 60 kg. „Zhadzovať pred šampionátom desať kíl, to zápasníkom neprospieva. István určite patrí do vyššej kategórie,“ pokračoval tréner, mentor i sponzor v jednej osobe. „Motiváciou by pre neho mohol byť aj úspech jeho brata Zoltána, ktorý na nedávnych juniorských majstrovstvách sveta v Záhrebe vybojoval bronzovú medailu. Obaja sú súťaživé typy, chcú sa vzájomne prekonávať.“

Program MS:

  • pondelok 8. septembra: muži – voľný štýl do 57, 70, 86 (BODNÁR), 125 kg (GAGLOJEV)
  • utorok 9. septembra: muži – voľný štýl do 61 (BOLOTŇUK), 65, 74, 97 kg (JALOVIAR)
  • streda 10. septembra: ženy do 48, 55, 60, 69 kg
  • štvrtok 11. septembra: ženy do 53, 58, 75 kg
  • piatok 12. septembra: ženy do 63 kg, muži – grécko-rímsky štýl do 75, 85 kg
  • sobota 13. septembra: muži – grécko-rímsky štýl do 66 (LÉVAI), 80 (RIGÓ), 130 kg
  • nedeľa 14. septembra: muži – grécko-rímsky štýl do 59, 71 (JAKUS), 98 kg
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM