Jakub Forgács Rôzne

Že práca zubára je jednotvárna? Rozhovor s tým z Bystrice vám dokáže opak, o kuriózne prípady nemal núdzu

Niekto by si možno povedal, že práca zubára je jednotvárna, no nasledujúci rozhovor vás presvedčí o opaku. Vyspovedali sme banskobystrického stomatológa Petra Plintoviča, ktorým nám prezradil viac o svojej práci a o tom, s čím všetkým už mal za roky svojej praxe do činenia.

Ilustračný obrázok k článku Že práca zubára je jednotvárna? Rozhovor s tým z Bystrice vám dokáže opak, o kuriózne prípady nemal núdzu
3
Galéria

Stomatológ Peter Plintovič (63) sa narodil v Pôtri, kde jeho otec pracoval ako lekár. „Do Banskej Bystrice sme sa prisťahovali v roku 1956, mal som vtedy štyri roky. Stomatologickú vetvu Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave som ukončil v roku 1975 a nastúpil som na stomatologické oddelenie vtedajšieho KUNZ Banská Bystrica,“ začal svoje rozprávanie Plintovič.

Odchod do súkromného sektora

„Po atestácii zo stomatológie 1. stupňa som sa v práci venoval onkologickej problematike – komplexnej liečbe nádorov orofaciálnej oblasti. V práci som prichádzal i do kontaktu s chirirgickým riešením úrazov, zápalov v orofaciálnej oblasti,“ zaspomínal si stomatológ, ktorý sa po ročnom pobyte v Líbyi a návrate na pôvodné pracovisko rozhodol pre odchod do súkromného sektora, keďže oddelenie sa už rozpadávalo, väčšina kmeňových lekárov už odišla.

„1.1.1995 som si otvoril ambulanciu. Spočiatku bez klientely, bez zmlúv s poisťovňami. Prax sa postupne rozbiehala, poskytoval som okrem základnej stomatologickej starostlivosti i služby v certifikovaných odboroch dentoalveolárna chirurgia, mukogingiválna chirurgia a tiež som sa venoval implantológii,“ pokračoval Plintovič. Ako spomenul, jeho pracovisko malo certifikát školiaceho pracoviska inštitútu pre ďalšie vzdelávanie lekárov, a tak pripravoval k atestáciám i začínajúcich lekárov. Zhruba pred dvomi sa so synom, stomatológom, dentoalveolárnym chirurgom, presťahovali do vlastných novovybudovaných priestorov na Lazovnej.

Peter Plintovič je už na dôchodku, no čiastočne ešte vypomáha v ambulanciách, pokiaľ mu to jeho zdravotný stav dovolí. „Pacientov máme dosť a snažíme sa ich primknúť k starostlivosti o orálne zdravie. Počet tých, čo sa dožadujú i preventívnych prehliadok sa pomaličky zväčšuje,“ prezradil.

Riešil aj poranenia medveďom

„Snažíme sa o takú rodinnú stomatológiu, aby si rodičia s malými deťmi už odmalička zvykali na potrebu ošetrenia a prekonali strach. Tu je veľmi dôležitý prístup rodičov,“ pokračoval Plintovič, ktorý spomenul, že poskytujú pre potreby Banskobystričanov a okolia servis v dentoalveolárnej chirurgii, odstraňujú na požiadanie kolegov nadpočetné zuby, riešia problémy so zubami múdrosti, ložiskami v oblasti hrotov mŕtvych zubov (resekcie hrotov), predprotetické úpravy tvrdých i mäkkých tkanív ústnej dutiny, úpravy uzdičiek.

Ako priznal, práce je dosť, a preto u nich pracuje aj mladý šikovný stomatológ. „V práci, v predošlom zamestnaní som sa stretával s množstvom kurióznych prípadov, hlavne úrazov, poraneniami medveďom, detskými úrazmi pri páde z výšky, no i príšerne zanedbanými onkologickými prípadmi,“ zaspomínal si a doplnil, že je rád, keď sa k nim prichádzajú registrovať pacienti, ktorým pred veľa rokmi ešte v nemocnici pomohol, či už s úrazmi alebo onkologickými ochoreniami.

Plintovič: Vedenie v zdravotníctve je politicky ovplyvňované

A čo hovorí na stav slovenského zdravotníctva? „Zdravotníctvo na Slovensku je podľa mňa v stave, v akom je, hlavne preto, že vedenie je stále politicky ovplyvňované a nie sú stanovené jasné pravidlá, ktoré by vychádzali z reálnej hodnoty liečebných postupov, čo sa sľubuje už dlhé roky,“ povedal Plintovič, podľa ktorého je tiež obrovská korupcia v obstarávaní prístrojov, služieb, iných nákupov v štátnych zariadeniach.

Ako ďalej spomenul, lekár pracujúci vo svojom si dobre zváži, čo a za koľko si prístroj alebo spotrebný materiál. „Zo zákona musíme mať vypracované cenníky, ktoré vychádzajú z reálnej hodnoty výkonov, zohľadňujúcich náklady, vzdelanie lekára, vybavenie zariadenia,“ do­dal.

Plintovič má už viac rokov vážne zdravotné ťažkosti, ktoré ho pohybovo obmedzujú. „V minulosti som rád lyžoval, cestoval, za dorastencov som hrával volejbal, basketbal a hokej. Navštevujem Univerzitu 3. veku, odbor dejiny výtvarného umenia, čo ma baví. Podľa možnosti ešte dovolenkujem pri mori. Rád čítam, s priateľmi si rád zahrám mariáš,“ vymenoval svoje záľuby. Dodal, že v Bystrici sa rád zdržiava u vnučiek v dome jeho syna a na chate na Donovaloch, pokaľ mu to zdravotný stav dovolí.

Čítajte tiež:

Detský gynekológ Ivan Belan otvorene: Týchto 5 problémov trápi mladé Bystričanky najčastejšie

Bystrický gynekológ Peter Hunák: 5 vecí, s ktorými sa na mňa pacientky obracajú najčastejšie

Bystrická učiteľka v bielom plášti: Najkrajšie sú chvíle, keď deti odchádzajú domov vyliečené

V Bystrici máme TOP lekára Slovenska: Veľká pocta pre pôrodníka Radomíra Tršku

Zubári vs. peňaženky pacientov: Zisťovali sme, aké skúsenosti majú Bystričania

Foto: archív Petra Plintoviča

FOTO: Bystrický stomatológ Peter Plintovič
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM