Marek Šebeňa Rôzne

ZDS pripravil medzinárodný Festival diabetu

Medzinárodné podujatie pod názvom Festival diabetu sa uskutoční 21. novembra v Banskej Bystrici.

Pri príležitosti Svetového dňa diabetu, ktorý pripadá na 14. novembra, ho pripravil Zväz diabetikov Slovenska (ZDS) v spolupráci s banskobystrickým magistrátom. Uskutoční sa v tamojšom Európskom kultúrnom centre, bývalom Dome kultúry.
Pripravené sú prednášky pre diabetikov a ich rodinných príslušníkov, poradne – diabetologická, detská, stravovacia, sociálno-právna a starostlivosť o nohy diabetika. Prezentovať sa budú farmaceutické firmy, výrobcovia zdravotníckych pomôcok, dia obuvi, dia potravín a podobne. Počas podujatia budú zabezpečené základné lekárske vyšetrenia potrebné pre diabetikov – meranie cukru v krvi, kapacity pľúc, krvného tlaku, cholesterolu a ďalšie vyšetrenia, informoval na dnešnej tlačovej besede predseda ZDS Jozef Borovka.
„Pripravené sú aj poradne, kde sa diabetici budú môcť aj individuálne stretnúť s lekármi a prekonzultovať svoje problémy. Takouto formou intímnejšieho vzťahu môžme napomôcť mnohým diabetikom. Na Slovensku je okolo 350.000 diabetikov, z toho 80.000 sú jednotkári. Veľký počet nám ich rastie u detí a čo je veľmi zlé, že u detí máme už aj diabetes typu 2, čo je vlastne vypestovaný diabetes, čo sme nemali,“ povedal pre TASR Borovka.
Na svete je v súčasnosti asi 250 miliónov diabetikov. Na Slovensku ročne pribudne približne 40.000 diabetikov a je predpoklad, že v roku 2030 ich bude až milión.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM