Michal Majer Rôzne

Zdravotníci upozorňujú na nákazy prenosné komármi

Po nedávnych povodniach a súčasných teplých dňoch sa vytvorili pre komáre ideálne podmienky. Tento hmyz má totiž rád teplo a vlhko. Štát síce vyčlenil na ich likvidáciu, najmä na postreky liahnisk 650 tisíc eur, no to však podľa odborníkov nepostačuj

„Najväčším nebezpečím pre človeka je možnosť nákazy po uštipnutí komárom. Z najčastejších a najznámejších ochorení je lymská borelióza, ktorá sa neprejaví hneď po poštípaní. Potrebuje na to istý inkubačný čas, aby sa prejavila klinickými príznakmi, približne je to 14 a viac dní. V prípade, že ide o opuchy nielen v mieste vpichu, začervenané s centrálnym takzvaným výbledom, ktoré sa sťahujú a vytvárajú na rôznych častiach tela, je potrebné ísť k odbornému lekárovi – kožnému alebo infektológovi,“ konštatovala vedúca oddelenia infekčnej epidemiológie RÚVZ v Banskej Bystrici Viera Morihládková.

Dodala, že niekedy toto štádium ochorenia chýba a môže sa prejaviť až v druhom či treťom štádiu ochorenia. Závažnými príznakmi ďalších štádií ochorenia môže byť poškodenie centrálneho nervového systému či kĺbov. Toto ochorenie sa dá liečiť antibiotikami, no očkovať sa zatiaľ proti nemu nedá. Bola síce vyvinutá očkovacia látka, ale pre genotyp našej stredoeurópskej populácie, ktorá je imunitne inak nastavená, je neúčinná.

„Aj v týchto dňoch so stúpajúcimi teplotami a vlhkom z búrkových dažďov sa vytvárajú ideálne podmienky na rozmnožovanie ďalších generácií komárov. Rýchlosť vývoja larvy totiž závisí od teploty vody. Cyklus od vajíčka po dospelého komára trvá v našich podmienkach spravidla dva až tri týždne. Jedna samička je schopná vyprodukovať za život až 2000 ďalších komárov,“ uviedla Morihládková.

Liahniskami komárov nie sú len stojaté vody, mokrade, jazerá či lužné lesy a územia v okolí pomaly tečúcich potokov. Sú nimi aj dutiny stromov s dažďovou vodou, mláky a voda vo vyjazdených koľajach po ťažkých mechanizmoch. V okolí ľudských sídiel i vyhodené pneumatiky, prázdne obaly od konzerv a ďalšie predmety, v ktorých je voda.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM