Barbara Dallosová Rôzne

Zbadáte tabuľu a hneď vám udrie do očí: 15 najzaujímavejších názvov stredoslovenských obcí

Vybrali ste sa už niekedy na cestu okolo stredného Slovenska? Krásne panorámy nie sú jediné, čo stojí uprostred našej krajiny za zmienku. Pobaviť vedia i niektoré názvy obcí. Vybrali sme pre vás TOP 15 :)

Ilustračný obrázok k článku Zbadáte tabuľu a hneď vám udrie do očí: 15 najzaujímavejších názvov stredoslovenských obcí
Zdroj: TASR

Praha je bližšie, než by sa mohlo zdať. Tento názov totiž nenesie len metropola našich českých susedov, ale aj malebná dedinka v okrese Lučenec. Neďaleko od ,,slovenskej Prahy" leží i ďalšia obec, ktorej názov znie akoby tiež prišiel spoza hraníc našej krajiny, a to Bulhary.

Menej exoticky už znie názov obce v Rimavskosobotskom okrese, Slizké. Nevábny názov má i dedina neďaleko Tvrdošína, Hladovka.

Hneď niekoľkými pozoruhodnými názvami dedín sa môže pochváliť okres Revúca. Tu nájdeme rýdzo slovensky znejúce Držkovce, obec evokujúcu služby v hoteliérstve – Chyžné, ale aj dedinku s názvom Otročok. Čerešničkou na torte revúckeho okresu je obec Magnezitovce.

Priemyselného ducha zase nezaprie dedina Hliník nad Hronom v Žiarskom okrese. Či má v obci pri Dolnom Kubíne tradíciu pokrývanie striech nevedno, v každom prípade nesie názov Pokrývač.

Za zmienku stoja i obce neďaleko Rimavskej Soboty. Tu leží dedinka, ktorá si prepožičala ženské meno z kalendára – Lenka, i obec s názvom Babinec.

Obcí so zvieracími názvami nájdeme v rôznych kútoch Slovenska neúrekom, cestou cez okres Liptovský Mikuláš by sa ale nejednému mohla zatočiť hlava, alebo zamotať jazyk. Natrafiť sa tu dá hneď na tri dedinky s rovnakým slovným základom. Bobrovník, Bobrovček a Bobrovec.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM