Monika Obrtalová Rôzne

Zažite Montmartre na Radvanskom jarmoku

Po básnikoch na ulici, na dlažbe banskobystrického námestia v projekte Ars poetica Neosoliensis – Poetická Banská Bystrica 2011, prichádza ďalší impulz pre trvalo udržateľný umelecký život, rast a kultiváciu mešťanov a návštevníkov mesta na Hrone – v

Cieľom sympózia je zmena v mene života. Opätovné vdýchnutie kultúrneho a umeleckého života, kedysi umením, radosťou a peknotou pulzujúceho mestského ducha. Apatická, uspávajúca kaviarensko- reštauračná, konzumná existencia dnešného mesta volá po takejto zmene. Vrátiť mesto do naozajstného európskeho kultúrneho života je preto prvý cieľ Banskobystrického Montmartru prostredníctvom diel, inšpirovaných prostredím i vzájomnou komunikáciou medzi účastníkmi sympózia a verejnosťou.

Kultúrny život a popularizácia umeleckej tvorby v meste v reálnom kontakte s obyvateľmi a návštevníkmi na základe tradičných, no pozabudnutých zvyklostí je druhým cieľom. Banskobystrický Európan, výtvarník Dominik Skutecký, zachytával život v meste nielen ako historickú faktografiu, ale v prvom rade nachádzal úžasnú krásu a poéziu pre oči v najhustejšom virvare, hoci aj jarmočného života Banskobystričanov.

Umelci Paríža, Prahy, Viedne, Pešti a ostatných európskych metropol dodávali, tvorili aj zachytávali čaro koloritu mesta práve takýmto spôsobom. Umelecká atmosféra povznáša a inšpiruje vždy. Pomáha nám, ľuďom, pomáha nám žiť, tešiť sa, radovať a tvoriť hodnoty pre život s kultivovaným umeleckým duchom a láskou. Pomáha obklopovať svet krásou a priťahovať turistov, mení život zo šedivej rutiny na pestrofarebnú, aktívnu riavu zážitkov.

Umelci na terasách miestnych podnikov, na dlažbe ticho spiacich a bohatou históriou dýchajúcich ulíc starobylého mesta, prinesú možnosť najmä tej drvivej väčšine, ktorá sa k výtvarnému umeniu, obrazom či sochám, dostala na dohnať len z počutia, v tom lepšom prípade pri návšteve galérie. Kresliarske umenie portrétistov tak tvorí ich najčastejšiu umeleckú skúsenosť. Zážitok z tvorby výtvarníka pri maľbe na plátno, či sochaní je mimoriadne zriedkavý. Snáď je práve preto taký atraktívny. Inšpiratívny aj povzbudivý.

Pohľad na mesto, ľudí, históriu očami výtvarníkov, je obyčajne pohľadom meniacim naše vlastné objavovanie a nazeranie na svet. Odhaľuje aj podsúva, prekvapuje aj objasňuje, oslovuje aj umlčuje, motivuje k napredovaniu aj nabáda k rozjímaniu. Spomaľuje uponáhľaných a pozýva nás k nevšednému zážitku, gurmánskemu precíteniu duchovného života, do skutočného sveta krásy, rastu a pokoja. K životu. Precítenému naplno, zbavujúceho stresu, k pristaveniu, ku stíšeniu, ktoré prináša riešenia aj ťaživých chvíľ života. K zadumaniu, v ktorom prichádza objavovanie nových ciest, k upokojeniu a sebarealizácii v tom pravom slova zmysle.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM