Jakub Forgács Rôzne

Zaujímavé zistenia z mesta: Prieskum odhalil, ako mladí Bystričania trávia voľný čas

Často sa hovorí o tom, že mladí ľudia iba vysedávajú po baroch, či za počítačom. Najnovší prieskum realizovaný v Banskej Bystrici poodhalil viac. Ako teda využíva svoj voľný čas mládež v našom meste?

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavé zistenia z mesta: Prieskum odhalil, ako mladí Bystričania trávia voľný čas
Zdroj: Dnes24.sk

Rada študentov primátora mesta Banská Bystrica realizovala prieskumu o využívaní voľného času mládeže v Banskej Bystrici s cieľom zistiť, ako mládež využíva svoj voľný čas a ich postoj k tejto problematike. Prieskum bol realizovaný v období júl – september 2013 v Banskej Bystrici. Zúčastnilo sa ho 125 respondentov vo veku od 13 do 30 rokov, 61 mužov, 64 žien. Medzi opýtanými bolo 17 žiakov základných škôl, 42 stredoškolákov. 40 študentov vysokých škôl, 13 zamestnaných, deväť nezamestnaných a štyria SZČO.

Mladí najčastejšie sedia za počítačom

Až 40 % opýtaných uviedlo, že má počas bežného školského dňa priemerne 4 – 5 hodín voľného času, pričom nebol štatisticky významný rozdiel medzi pohlaviami. Z hľadiska veku majú najviac voľného času mladí ľudia od 18 do 21 rokov, potom s pribúdajúcim vekom klesá aj množstvo voľného času. Názor na množstvo voľného času počas víkendu kopíruje stav počas školského dňa. Iba 8 % mladých ľudí s cíti byť počas víkendu „zaneprázdnených“, pričom podiel mužov a žien je rovnaký.

Najčastejšie mladí ľudia trávia voľné chvíle na internete (takmer 77 %), počúvajú hudbu (71 %), hrajú sa na počítači (takmer 57 %), alebo sa stretávajú s priateľmi (necelých 49 %). Ako iné uvádzali: brigáda, folklórny súbor, hra na hudobný nástroj, balet, kapela, hasičský zbor, návšteva diskoték, kostola, pasívny oddych (leňošenie), fitnes, tenisový klub, netradičné športy.

Obľúbenými miestami sú krčmy

Z prieskumu vyplynulo, že až 40 % opýtaných chodí do barov a krčiem aspoň raz za týždeň, s výraznejším záujmom mužov (22,40 %) ako žien (17,60 %). Najvyšší záujem o takéto trávenie voľného času je vo vekovej skupine 18 – 21 rokov (20 %) najnižší v skupine 26 a viac rokov. Nasleduje „stretávam sa s priateľmi“ (34,40 %). V tomto prípade sa jedná o mladšie vekové skupiny. Okrem štandardnej školskej výučby sa vzdeláva vo voľnom čase tretina opýtaných, v rovnakom pomere muži a ženy. Napriek tomu sa cudzí jazyk učí vo voľnom čase podstatne viac žien (20,80 %), ako mužov (12 %). Štvrtina respondentov aspoň raz do týždňa číta noviny, časopisy, knihy, alebo športuje. V posledne spomínaných aktivitách prevažuje počet žien nad mužmi.

Návšteva barov a krčiem dominuje aj pri aktivitách, ktorým sa mladí ľudia venujú aspoň raz mesačne (42,40 %), pričom nie je rozdiel medzi pohlaviami. Aspoň raz mesačne chodí necelá tretina respondentov na koncerty a do kina, 28 % do prírody (muži 16,80 %, ženy 11,20 %). 30,40 % opýtaných športuje, pričom sa vyrovnal podiel žien a mužov a zvýšil sa počet vo kategórii 22 – 25 rokov. Aspoň raz za rok chodí na koncerty 54,40 % opýtaných druhou najčastejšou aktivitou v tejto frekvencii je návšteva kina (36 %), ktorú preferujú najmä ženy z vekovej kategórie 18 – 21 rokov.

Nezáujem o divadlo aj cudzie jazyky

V mládežníckej politike sa neangažuje 90 % respondentov. Podiel je vysoký vo všetkých vekových kategóriách, čo svedčí o nezáujme o dianie v spoločnosti, či svojom najbližšom okolí. Do divadla/opery nechodí viac ako 66 % mladých ľudí, čo je tiež alarmujúci výsledok. Zarážajúci je aj fakt, že viac ako 46 % opýtaných sa neučí cudzí jazyk, okrem štandardnej školskej výučby, najmä muži.

Najväčší podiel (66 %) opýtaných, bez ohľadu na pohlavie, trávi svoj voľný čas s priateľmi, pričom štvrtina je vo vekovej kategórii 18 – 21 rokov. So súrodencami trávia najviac času ženy vo veku 13 – 17 rokov. Najväčšími „samotárkami“ sú ženy vo veku 18 – 21 rokov. Najčastejšou doplnenou možnosťou bolo s partnerom (frajerom).

Chýba im priestor pre nezáväzné stretávanie sa

Príležitosť zapojiť sa do organizácie voľnočasových aktivít má viac ako 46 % opýtaných, skôr nie a nie takmer 54 % respondentov. Na otázku, či poznajú vo svojom okolí organizáciu, ktorá sa venuje mládeži, kladne odpovedalo 43 %, žiadnu mládežnícku organizáciu nepozná takmer 57 % opýtaných. Napriek tomu, že väčšina z opýtaných (51,20 %) odpovedala, že má alebo skôr má dostatočné množstvo informácií o možnostiach využívania svojho voľného času a aktivitách pre mládež, najčastejšie sa vyskytujúcou odpoveďou, takmer 29 %, bolo skôr nie. Pre väčšinu respondentov je najdostupnejším zdrojom informácií internet.

Mladým ľuďom v Banskej Bystrici podľa prieskumu najviac chýba priestor pre nezáväzné stretávanie sa, študentské kaviarne, plochy pre sprejerov, skatepark. Veľkú časť aktivít tvorili športové aktivity, ktoré by mohli realizovať mimo telovýchovných a a iných združení. Je to napríklad, hokej, thajský box, stolný tenis, volejbal, turistika, karate, plávanie. Navrhujú zriaďovať športoviská, ktoré by boli verejne dostupné a bezplatné, prípadne za minimálny poplatok. Z ďalších aktivít, ktoré im chýbajú sú tanec a výtvarné dielne, ale aj jazda na motorkách.

Foto: Rada študentov primátora mesta Banská Bystrica

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM