Jakub Forgács Správy

Zaujímavé zistenia z mesta: Prieskum odhalil, ako je to s Bystričanmi a triedením odpadu

Obyvatelia nášho mesta sa vyjadrili k pálčivej problematike nakladania s odpadom. Prečítajte si, čo Bystričania najčastejšie separujú a naopak, aké dôvody majú na to, že sa triedeniu odpadu vyhýbajú.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavé zistenia z mesta: Prieskum odhalil, ako je to s Bystričanmi a triedením odpadu
Zdroj: Dnes24.sk

Cieľom dotazníkového prieskumu, ktorý bol realizovaný medzi obyvateľmi Banskej Bystrice v mesiacoch október – november 2013, bolo zistenie názorov občanov na rôzne témy, ktoré sa týkajú života v meste pod Urpínom. Prieskum, ktorý je jednou z etáp procesu tvorby Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Banská Bystrica, sa zaoberal aj tým, či a aký odpad triedia obyvatelia nášho mesta.

Až 83,4% respondentov uviedlo, že odpad triedi, pričom iba 15,2% opýtaných neseparuje. Oproti roku 2006 sa percento respondentov triediacich odpad zvýšilo o 6,4%. Vyše 90% opýtaných triedi papier (93,5%), sklo (92,4%) a plasty (95,6%). Z ďalších surovín sú to hlavne kovy (64%) a biologický odpad (49%).

Najviac respondentov (4,4%) odpovedalo, že odpad netriedi, lebo im nevyhovuje spôsob jeho zberu. Ďalšími dôvodmi boli nedostatok času (3,6%), ale napríklad aj to, že opýtaní separovanie nepovažujú za dôležité a prekáža im vzdialenosť kontajnerov od miesta ich bydliska.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM