Jakub Forgács Rôzne Správy

Zaujímavé INFO o Banskobystrickom kraji: Má 13 okresov a v jednom je naj

Poznáte kraj, v ktorom žijete? Prečítajte si zaujímavosti o Banskobystrickom kraji, ktoré ste možno ani netušili.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavé INFO o Banskobystrickom kraji: Má 13 okresov a v jednom je naj
Zdroj: Michal Bobák

Samosprávne kraje v rámci svojich kompetencií zriaďujú a prevádzkujú napríklad stredné školy, múzeá, domovy sociálnych služieb. Určujú aj výšku poplatkov za sociálne služby. Jednotlivé VÚC zodpovedajú tiež za cesty druhej a tretej triedy. Vydávajú licencie na autobusovú dopravu, regulujú ceny a zľavy v prímestskej autobusovej doprave. Plánujú čerpanie financií z eurofondov v oblasti regionálneho rozvoja.

VÚC od štátu dostávajú prerozdelené výnosy z daní fyzických osôb. V plnej výške dostávajú dane z motorových vozidiel. Majú príjmy aj z vlastného podnikania. Patria im administratívne poplatky od občanov umiestnených v sociálnych zariadeniach, ako aj platby za zápisné a školné.

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) je s rozlohou 9454 km2 najväčším samosprávnym krajom v SR. V rámci kraja sa nachádza 13 okresov: Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Brezno, Detva, Krupina, Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Zvolen, Žarnovica a Žiar nad Hronom.

Sídelným mestom kraja je Banská Bystrica. V kraji žije viac ako 650 000 obyvateľov. Na čele BBSK stojí od roku 2013 Marian Kotleba, predseda Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS), ktorý na post predsedu BBSK kandiduje aj vo voľbách, ktoré sa budú konať 4. novembra 2017. V súčasnom parlamente BBSK zastupuje občanov 49 poslancov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM