Rastislav Búgel Tlačové správy

Zaujímavá IT novinka: Telekom spustil modernú sieť LTE aj v našom meste!

V piatich slovenských mestách spustil „ružový“ mobilný operátor najmodernejšiu dátovú sieť. Surfovať tak budeme môcť aj na cestách nevídanou rýchlosťou.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavá IT novinka: Telekom spustil modernú sieť LTE aj v našom meste!
Zdroj: TASR

(PR) – Nitru, Trnavu, Banskú Bystricu, Prešov a Žilinu už pokrýva najmodernejšia mobilná sieť LTE. Tá sa vyznačuje vysokou rýchlosťou. Pri downloade je teoretická rýchlosť dokonca až 73 Mbps. Pri našom teste s LTE modemom a notebookom sme sa dostali za hranicu 42 Mbps. Ako prvá mala spustenú prevádzku LTE Nitra (14. novembra) ostatné mestá v piatok 15. novembra.

Sieť budú rozširovať

Do troch mesiacov chce Slovak Telekom pokryť 20 percent územia Slovenska signálom 4F/LTE. V súčastnosti sieť pracuje na frekvencii 1800 MHz. Na tejto frekvencii však operátor, podľa slov jej generálneho riaditeľa Miroslava Majoroša, nemôže pracovať v pohraničnej oblasti. Výška investície predstavuje niekoľko desiatok miliónov eur.

Pre aktívnych používateľov

Podľa slov predstaviteľov spoločnosti je pripojenie LTE zatiaľ použiteľné hlavne pre náročných zákazníkov. Pripojené tablety, smartfóny a počítače pracujú s nižšou odozvou siete a vyššou rýchlosťou. Zároveň môže surfujúci používateľ prezerať internet a aj telefonovať. V zahraničí táto možnosť nie je bežná.

Niekoľko podmienok

Na používanie modernej dátovej siete však zákazníci musia splniť niekoľko podmienok, ktoré už v budúcnosti postupne opadnú. Pripájajúci sa užívateľ musí byť v pokrytí LTE siete, musí mať zariadenie podporujúce LTE, kompatibilnú SIM kartu a dátový balíček s podporou 4G/LTE.

Viac informácií sa dozviete v priloženom videu!

Slovensko má internej novej generácie
1
Galéria
Slovensko má internej novej generácie
13
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM