Monika Obrtalová Rôzne

Zatiaľ tisíc podpisov

Na hlavnom námestí práve prebieha petičná akcia za zachovanie sídla Daňového riaditeľstva v Banskej Bystrici. Za hodinu sa zatiaľ pod petíciu podpísalo približne tisíc občanov, ktorí s presťahovaním objektu do Bratislavy nesúhlasia. Petíciu plánujú j

V 1. fáze reformy daňovej a colnej správy majú zaniknúť Daňové riaditeľstvo (DR) a Colné riaditeľstvo, pričom sa vytvorí jedna inštitúcia, a to Finančné riaditeľstvo. To by malo sídliť v Bratislave. „Nechceme, aby sme boli obvinení, že je to len naša politika, politikou lokálnych alebo z národnej rady, ale chceme dať možnosť aj ľuďom naozaj reálne vyjadriť ich vôľu vlastnoručným podpisom pod petíciu,“ uviedol poslanec NRSR Peter Pelegrini. Tá je podľa neho písaná v mene obyvateľov Banskej Bystrice a celého regiónu Bystrice. V petícii žiadajú poslanci NRSR hlasovať v parlamente tak, aby zostalo Finančné riaditeľstvo v meste pod Urpínom.

Druhé čítanie zákona, kde je možné podávať pozmeňujúce návrhy, bude v septembri. Vtedy je podľa slov Pelegriniho reálne možné zo strany poslancov NRSR schváliť pozmeňujúci návrh, „ktorý som sľúbil Bystričanom, že prichystám spolu s ostatnými kolegami.“ Čas leta chcú využiť na zbieranie podpisov. Chcú tak robiť dovtedy, kým ľudia budú ochotní sa podpisovať. Členmi petičného výboru sú predseda BBSK Vladimír Maňka, poslanci NRSR Jana Laššáková, Ľubomír Vážny, Peter Pelegrini a poslanecký klub mestského zastupiteľstva v Bystrici Smer-SD, SNS, ĽS-HZDS zastupujú predseda klubu Ladislav Topoľský a podpredseda klubu Jakub Gajdošík.

Pod petíciu sa podpísal aj Pavel z Liptovského Mikuláša. Ako odôvodnil, urobil tak kvôli „bratislavskému centralizmu, pretože som Stredoslovák a som rád, keď takýto vážny úrad ostane u nás na strednom Slovensku v Banskej Bystrici.“ Ako sa k situácii vyjadrila hovorkyňa DRSR Gabriela Dianová: „Žijeme v demokratickej spoločnosti, tak samozrejme, ľudia majú právo vyjadriť svoj názor, aj keď my v tejto chvíli považujeme tieto aktivity za predčasné, pretože skutočne deklarujeme to, že máme záujem o zachovanie personálnej kontinuity a Banská Bystrica bude v budúcnosti určite zaujímať veľmi dôležité miesto v štruktúre nových finančných orgánov.“

Problematika DR sa riešila už na tohtotýždňovom mestskom zastupiteľstve v Banskej Bystrici, taktiež na dnešnom zasadnutí BBSK. „Žiadnu analýzu sme nevideli, ktorá by povedala, že štát na takomto riešení ušetrí,“ uviedol Maňka. Pokračoval, že tento región má najvyššiu nezamestnanosť a „ešte takýmto spôsobom ho zasiahnuť, myslím si, že to nie je fér a za veľké nefér pokladám to, že nikto s nami túto oblasť neprerokoval,“ dodal Maňka. Informoval, že vyzvali aj poslancov NRSR, aby tento návrh nepodporili a podporili nové sídlo Finančného úradu v Banskej Bystrici, čo krajskí poslanci jednomyseľne schválili.

Zdroj: TASR Foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM