Jakub Forgács Rôzne

Zateplenie aj nové okná... V Bystrici zrekonštruovali druhé Komunitné multifunkčné centrum pre dôchodcov

Po nedávnom otvorení KOMUCE na Robotníckej ulici je tu ďalšia dobrá správa pre banskobystrických dôchodcov a občanov so zdravotným postihnutím. V meste prešlo rekonštrukciou aj ďalšie Komunitné multifunkčné centrum.

Ilustračný obrázok k článku Zateplenie aj nové okná... V Bystrici zrekonštruovali druhé Komunitné multifunkčné centrum pre dôchodcov
Zdroj: Dnes24.sk

Vďaka nenávratnému finančnému príspevku vo výške 550 tisíc eur z Regionálneho operačného programu Infraštruktúra sociálnych služieb sa mestu Banská Bystrica podarilo úspešne zrealizovať projekt Komunitné multifunkčné centrum KOMUCE Banská Bystrica, ktorého cieľom bolo zlepšenie podmienok na poskytovanie sociálnych služieb aj v objektoch na Krivánskej ulici.

Zateplenie aj nové okná

V rámci operačného programu bolo realizované zateplenie objektu a výmena okien v celom objekte. Realizovanými aktivitami by tak malo dôjsť k zníženiu energetickej náročnosti objektov, pričom mesto predpokladá zníženie výdavkov na energie v objeme približne 15 tisíc eur za rok.

„Rekonštrukciou komunitného multifunkčného centra na Krivánskej ulici sa podarilo zefektívniť ponuku služieb pre veľmi dôležité cieľové skupiny, ktorými sú dôchodcovia a ľudia so zdravotným postihnutím. Práve tieto komunity by sa v našom meste mali stretávať s prvotriednou starostlivosťou. Som veľmi rád, že aj prostredníctvom tohto projektu sme sa im opäť ešte viac priblížili,“ skonštatoval primátor mesta Peter Gogola.

Komunitné multifunkčné centrum (KOMUCE) na Krivánskej ulici je situované v dvoch štvorpodlažných objektoch, ktoré sú vzájomne prepojené vonkajšou bezbariérovou chodbou. Celkový počet obytných jednotiek je 96.

Dôchodcovia sa naučia používať počítač

„Už od roku 2007 prebieha postupná transformácia bytov osobitného určenia na zariadenie špeciálne pre dôchodcov, nakoľko banskobystrickí obyvatelia starnú a zvyšuje sa ich miera závislosti na našej pomoci. Som presvedčená, že aj v tomto komunitnom centre im vieme zabezpečiť starostlivosť, ktorú ocenia a budú s ňou dlhodobo spokojní,“ hovorí vedúca odboru sociálnych vecí a projektového riadenia na mestskom úrade Mária Filipová.

V stavebne upravených objektoch na Krivánskej ulici sa spomínanou transformáciou bytov vytvorí zariadenie podporovaného bývania a zariadenie pre dôchodcov so 109 pobytovými miestami. Zariadenia prioritne poskytujú ubytovanie, sociálne poradenstvo, pomoc pri uplatňovaní práva a právom chránených záujmov. Takisto je klientom poskytovaná pomoc pri odkázanosti na pomoc inej osoby, ošetrovateľská starostlivosť, ubytovanie, stravovanie či upratovanie. V zariadení sú vytvorené podmienky na bezbariérový prístup do objektov a samotnú bezbariérovosť v objektoch. V rámci aktivít projektu sa do priestorov podarilo zabezpečiť aj moderné prostriedky informačno – komunikačných technológií.

Veľkou výhodou v blízkej budúcnosti bude spustenie zariadenia Kiosk – PC, nachádzajúceho sa v spoločenskej miestnosti, prostredníctvom ktorého sa dôchodcovia budú môcť naučiť používať výpočtovú techniku pre vlastnú účely (zistenie spojov MHD, internetbanking, a pod.).

Foto: Dušan Beňo

Úspešná realizácia projektu KOMUCE v Banskej Bystrici
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM