Monika Obrtalová Rôzne

ZaRES má tento rok nižší rozpočet

Záhradnícke a rekreačné služby mesta Banská Bystrica majú tento rok v porovnaní s predchádzajúcim nižší rozpočet. To sa odrazí najmä v počte sezónnych pracovníkov, ktorí budú pri údržbe zelene v nasledujúcich mesiacoch vypomáhať.

Zlá ekonomická situácia, ktorá Slovensko najviac zasiahla minulý rok, neobišla ani správcov verejnej zelene v Banskej Bystrici.// „Celkový schválený rozpočet pre všetky činnosti organizácie ZaRESu na tento rok je viac ako jeden milión eur. V porovnaní s rokom 2009 je to však o 20 percent menej,“ povedal o finančnej situácii v organizácii ZaRES jej riaditeľ Vincent Chlepko. Na znížený rozpočet nedoplatia stáli zamestnanci, ale sezónni pracovníci, ktorí vypomáhajú pri údržbe zelene v teplejších mesiacoch. //„Takto prídeme o posily v podobe desiatich sezónnych pracovníkov,“ priznal sa riaditeľ.

Financie z mestského rozpočtu sú vyčlenené nielen na bežný chod prevádzky, ale aj na investovanie do nových projektov, najmä parkovej tvorby a záhradnej architektúry centrálnej mestskej zóny. „V rámci údržby zelene bude najnákladnejšia údržba trávnikov, tá pohltí až 60 percent nákladov. Vyššiu čiastku zhltne aj zriadenie a údržba kvetinových záhonov. Na ošetrovanie či výruby drevín a krov pôjde 10 percent z rozpočtových peňazí,“ povedal o oblastiach kam peniaze poputujú Vincent Chlepko.

Príspevková organizácia Záhradnícke a rekreačné služby je pod správou majetku Banská Bystrica a jej úlohou je komplexne udržiavať mestskú zeleň, detské ihriská a zverené technické zariadenia. Okrem toho má na starosti aj prevádzku rekreačných zariadení, rôzne športoviská, krytú plaváreň či mestské kúpaliská v Banskej Bystrici.

Foto: ZaRES

ZaRES
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM