Jakub Forgács Rôzne

Zamakali si na obnove amfíku: Viceprimátorka a poslanec sa predviedli so štetcom v ruke

Nie je snáď Bystričan, ktorý by o príbehu s názvom Amfiteáter nepočul. Po desiatkach rokov, keď tento kultúrno - spoločenský priestor bez povšimnutia chátral sa zdá, že predstava o jeho obnove sa stáva realitou. Pomocnú ruku priložili i dobrovoľníci, medzi ktorými sa objavili aj známe mená...

Ilustračný obrázok k článku Zamakali si na obnove amfíku: Viceprimátorka a poslanec sa predviedli so štetcom v ruke
Zdroj: Dnes24.sk

Po dohode so Stanislavom Lánikom zo spoločnosti Kolotoče, ktorá má od júna 2014 mestský amfiteáter v prenájme, sa iniciatívy chopilo niekoľko obyvateľov mesta. Rozhodli sa pomôcť pri renovácii oplotenia a lavičiek. Podľa Lánika bude mať obnova amfiteátra viac etáp, pričom jednou z kľúčových je práve rekonštrukcia hľadiskovej časti, ktorá tvorí základný predpoklad pre najrýchlejšie znovuotvorenie priestorov.

Natierala aj viceprimátorka

„Po niekoľkých neúspešných pokusoch o obnovu amfiteátra sa dnes ukazuje nádej na jeho oživenie a udržanie, a to vďaka spoločnosti pána Lánika. Treba však spomenúť aj aktivistov za záchranu tohto objektu, ktorí nás presviedčali, až uspeli. Preto sa aj ja rád zúčastňujem jeho obnovy, najmä ako Bystričan, ktorému nie je toto bývalé kultúrne centrum ľahostajné,“ uviedol poslanec mestského zastupiteľstva za Sásovú – Rudlovú, Martin Turčan.

Natierania zábradlia a lavičiek sa zúčastnila aj súčasná viceprimátorka Banskej Bystrice Katarína Čižmárová, ktorá rekonštrukciu amfiteátra vníma z pohľadu jeho kultúrnej minulosti. „Na podujatia, ktoré sa tu konali, mám rovnako ako mnoho obyvateľov Bystrice pekné spomienky. Práve preto si želám, aby sa plánovaná renovácia podarila a toto bývalé kultúrne centrum tak mohlo opäť ožiť spoločenskými akciami. Samotný Rockscape je skvelé akcia na začiatok,“ uviedla viceprimátorka.

Šance na obnovu sa treba chopiť

Budúcnosť v ňom vidí aj jedna z dobrovoľníčok, Lucia Fabriciusová, ktorá pomáhala pri natieraní opornej železnej steny: „Ako každý mladý človek, aj ja vyhľadávam možnosti ako si v meste užiť viac zábavy a koncertov. Amfiteáter som vždy vnímala ako symbol tohto všetkého a ak je dnes šanca na jeho obnovu, mali by sme pomôcť – hoci aj takýmto spôsobom,“ povedala.

Amfiteáter je teda len na začiatku svojej cesty, no je isté, že pokiaľ sa Bystričania aktívne zapoja do jeho rekonštrukcie, šance na úspešnosť jeho obnovy sa určite zvýšia. Najlepším spôsobom ako ho dotiahnuť do úspešného konca, je začať od seba. Za týmto názorom stoja aj ostatní dobrovoľníci – Matúš Molitoris, Dagmar Rajčanová a Roland Maťaš, ktorí sa rekonštrukcie lavičiek zúčastnili a taktiež Martin Teplan, ktorý prišiel nielen pomôcť, ale zabezpečil pre prítomných dobrovoľníkov občerstvenie.

Foto: Martin Turčan

V amfíku pracujú na obnove areálu aj bystrickí dobrovoľníci
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM