Monika Obrtalová Rôzne

Zajtra štartuje súťaž: Do práce na bicykli

Primátor Banskej Bystrice Peter Gogola spolu s aktivistami z Občianskej cykloiniciatívy Banská Bystrica oficiálne odštartuje zajtra o 17,00 hodine na Medokýši súťaž Do práce na bicykli. Prihlásené tímy si budú merať sily počas celého mesiaca máj a or

Súťaž Do práce na bicykli bola vyhlásená 27. marca počas slávnostného odovzdávania dokumentu Generel nemotorovej dopravy, ktorý si od zástupcov cykloiniciatívy prevzal primátor Peter Gogola. Do 26. apríla mali možnosť zaregistrovať sa všetci zamestnanci firiem a inštitúcií pôsobiacich na území mesta Banská Bystrica. Cieľom súťaže je podporovať myšlienku rozvoja nemotorovej dopravy a pripomenúť, že alternatívou k individuálnemu motorizmu je bicykel, ako vhodný dopravný prostriedok pre pohyb v meste.

„Veľmi som privítal aktivitu členov občianskej cykloiniciatívy, ktorí sa rozhodli aj súťažou podporiť myšlienku rozvoja nemotorovej dopravy a budovania cyklotrás. Sám často využívam bicykel pri mojich obhliadkach mesta a teší ma, že Banskobystričania prejavili záujem a vymenia auto za bicykel. Verím, že v našom meste je budovanie cyklotrás, aj vďaka jedinečnému a komplexnému materiálu – generelu nemotorovej dopravy, na správnej ceste,“ skonštatoval primátor Banskej Bystrice Peter Gogola.

Do súťaže sa prihlásilo 35 tímov (spolu 104 súťažiacich), ktorí pri zajtrajšom oficiálnom štarte dostanú tričká s logom súťaže ako odmenu za to, že svojim prístupom prispievajú k ochrane životného prostredia. Podľa tričiek bude v máji zároveň možné v uliciach Banskej Bystrice identifikovať členov súťažných tímov. Pre víťazov sú na záver pripravené zaujímavé ceny.

„Záujem o účasť v súťaži nás pozitívne prekvapil a prekročila naše očakávania. Predpokladali sme, že vzhľadom na existujúce podmienky pre cyklistov v Banskej Bystrici i vzhľadom na to, že súťaž je organizovaná prvý raz, sa prihlási maximálne 10 až 15 tímov. Veľký záujem o súťaž nás presvedčil, že v Banskej Bystrici je silná spoločenská požiadavka na budovanie bezpečných cyklotrás,“ povedala Andrea Štulajterová, zástupkyňa OCI BB.

Záujem Banskobystričanov o cyklosúťaž by mohla byť motiváciou aj pre zamestnávateľov, aby vytvárali pre svojich zamestnancov vhodné podmienky pre používanie bicykla na presun do práce a z práce. Zamestnanec by mal mať vytvorené bezpečné miesto pre odstavenie bicykla, priestor pre prezlečenie sa, osprchovanie a pod. V zahraničí, najmä vo väčších mestách, sa podpore nemotorovej dopravy venuje v poslednom období veľká pozornosť. Zamestnávatelia motivujú svojich zamestnancov k používaniu bicykla napríklad aj špeciálnym mzdovým bonusom.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM