Monika Obrtalová Rôzne

Zajtra odštartujú Medzinárodné letecké dni

Už len niekoľko hodín nás delí od začiatku najväčšej tohtoročnej leteckej udalosti na Slovensku - Medzinárodných leteckých dní SIAF 2011. Návštevníci, ktorí zavítajú cez víkend na letisko v Sliači uvidia približne stovku lietadiel z 13 štátov a NATO.

K divácky atraktívnym bude určite patriť ukážka prepadu pancierového vlaku nemeckými messerschmidtmi. Zlatým klincom najprestížnejšej leteckej udalosti roka by ale mala byť premiérová účasť akrobatickej skupiny z Lotyšska Baltické včely (Baltic Bees), ktorá sa predstaví na štyroch cvičných podzvukových lietadlách L-39 Albatros. Excelentný bol už dnešný nácvik pilotov nad plochou letiska. Medzinárodné letecké dni SIAF 2011 majú mať na Slovensku niekoľko premiér. K najočakávanejším bude patriť prílet lietadla E-3 Sentry AWACS s typickou kruhovou anténou na trupe. Návštevníci leteckých dní môžu dokonca nahliadnuť aj do jeho útrob. Pre návštevníkov leteckých dní sú však pripravené aj ďalšie statické a dynamické ukážky slovenského civilného a vojenského letectva, predvedú sa tiež letectvá krajín NATO, dynamické letové a pozemné ukážky predvedú Policajný zbor SR, Integrovaný záchranný systém SR, Hasičský a záchranný zbor SR a Letka Ministerstva vnútra SR.

Divácki zaujímavý bude aj pretek osobného auta Mercedes SLS a stíhačky L-29 Delfín a autogramiáda legendárnych Bielych albatrosov pri príležitosti 20. výročia ich vzniku. Medzinárodné letecké dni SIAF 2011 sa budú konať v rámci oficiálnych národných osláv výročia Slovenského národného povstania. Účastníci leteckých dní si tiež pripomenú návrat Zmiešaného krídla Otta Smika Sliač na Sliač a tiež výročia víťazstva nad fašizmom a konca 2. svetovej vojny, vzniku Ústavy Slovenskej republiky, vzniku Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Tohoročnými programovými partnermi SIAF 2011 sú Ministerstvo obrany SR ako hlavný programový partner, Ministerstvo vnútra SR, na organizácii sa podieľajú aj Banskobystrický samosprávny kraj, Letisko Sliač, a.s., Múzeum Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici, Slovenský zväz protifašistických bojovníkov, ako spoluorganizátori Ministerstvo obrany SR, Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, Ministerstvo vnútra SR, mestá Banská Bystrica, Zvolen a Sliač, Letové prevádzkové služby SR a Letecký úrad SR.

Zdroj: TASR

Zajtra odštartujú Medzinárodné letecké dni
1
Galéria
letecke dni Sliac
18
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM