Monika Obrtalová Rôzne

Zajtra je Svetový deň boja proti AIDS

Už 19 rokov je 1. december Medzinárodným dňom boja proti AIDS (World AIDS Day). Odvtedy sa stal jedným z najúspešnejších kampaní, zvyšujúcich povedomie o tomto globálnom zdravotnom probléme, kedy si ľudia na celom svete, vrátane Slovenska, pripomínaj

„K 27. novembru 2010 bolo na Slovensku evidovaných 339 HIV pozitívnych ľudí, z toho u 57už prepuklo ochorenie AIDS. V Banskobystrickom kraji bolo celkove od začiatku vyšetrovania v roku 1985 zaevidovaných 23 HIV pozitívnych ľudí, u siedmich z nich už prepuklo ochorenie AIDS," uviedol Pavol Lokša z odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, ktorý zároveň vedie Poradňu pre prevenciu HIIV/AIDS.

Poradňa vznikla pri banskobystrickom RÚVZ v roku 1993. V tomto roku k 27. novembru 2010 v nej odobrali 206 vzoriek krvi na zisťovanie protilátok proti vírusu HIV, z nich 32 bolo anonymných. Zároveň na linku počas roku 2010 volalo s č. 415 42 26 dokopy 149 klientov ohľadom poradenstva a problematiky HIV/AIDS. Súčasťou práce poradne je už štvrtý rok aj realizácia projektu „Hrou proti AIDS“, na ktorej sa zúčastňujú mladí ľudia zo základných a stredných škôl. Cieľom je dať možnosť mládeži netradičným spôsobom – hrou, získať základné informácie o spôsoboch prenosu vírusu HIV i ďalších pohlavne prenosných infekcií, o ochrane pred nežiaducim otehotnením, ako aj premýšľať o vlastných postojoch a správaní sa v možných rizikových skupinách.

V roku 2010 už túto hru absolvovalo vyše 200 žiakov a študentov z okresu Banská Bystrica. „Vyšetrovanie anti – HIV protilátok je prístupné každému človeku. Ak vyšetrovaná osoba trvá na anonymnom vyšetrení, lekár jej pridelí kódové označenie a vyšetria ju anonymne. Výsledky testov oznamuje lekár vyšetrovanému osobne a každá návšteva u lekára je spojená s poradenským rozhovorom,“ uviedol Lokša.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM