Monika Obrtalová Rôzne

Zajtra budú dvere otvorené aj v Stredoslovenskej galérii

Do medzinárodného projektu Noc múzeí a galérií 2012 sa v sobotu 19. mája zapojí aj banskobystrická Stredoslovenská galéria. Program je pripravený v jednotlivých budovách galérie, a to v Bethlenovom dome, Praetoriu a vo Vile Dominika Skuteckého. Infor

V každej budove si pritom môže návštevník vyžiadať špeciálnu voľnú vstupenku k Noci v galérii, ktorú si dá potvrdiť v každej expozícii pečiatkou. Spomedzi majiteľov vstupeniek s pečiatkami zo všetkých troch expozícií budú vyžrebovaní traja víťazi, pre ktorých sú pripravené ceny.

Bethlenov dom na Dolnej 8 možno navštíviť od 17.00 do 23.00 h, pričom posledný vstup bude o 22.30 h. Návštevníkov čaká prehliadka výstavy malieb z 19. storočia a prvej tretiny 20. storočia na východnom Slovensku spojená s tvorivými aktivitami. Zaujímavou formou predstaví diela Jána Rombauera, Ladislava Medňanského, Jozefa Theodora Moussona, Antona Jaszuscha a ďalších významných umelcov.

Pripravené sú aj viaceré aktivity, napríklad Tak ďaleko, tak blízko, v rámci ktorej sa záujemcovia môžu zahrať na detektívov a pátrať po „neviditeľných“ detailoch v obraze. V rámci aktivity Ateliér na nádvorí zasa možno navštíviť improvizovaný ateliér na vnútornom nádvorí galérie a zapojiť sa do skupinovej veľkoplošnej maľby zachytávajúcej hru farieb na fasáde galérie.

Praetorium na Nám. Š. Moysesa 25 bude sprístupnené od 17.00 do 22.30 h, posledný vstup je naplánovaný o 22.00 h. Pripravená je prehliadka výstavy Košická moderna – Eugen Krón a jeho škola. Návštevníci sa podľa slov Baraníkovej môžu zoznámiť s výstavou interaktívne – s tlačeným sprievodcom, ktorý im dielo autora predstaví spolu s tvorivými úlohami.

V Stálej expozícii vo Vile Dominika Skuteckého na Hornej 55 sú pripravené prehliadky expozície Skuteckého spojené s kreslením a tvorivými úlohami. Otvorená bude od 15.00 do 20.00 h s posledným vstupom o 19.30 h. O 17.00 h sa možno zúčastniť kurátorského výkladu Zuzany L. Majlingovej a Kataríny Baraníkovej. Záujemcom priblíži novú koncepciu stálej expozície a tvorbu Dominika Skuteckého v kontexte doby, v ktorej tvoril.

bystrica24.sk/TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM