Jakub Forgács Kultúra

Záhrada už nevyzerá ako dvor u babičky: Cez víkend sa predstaví v plnej kráse

Priestor kultúrneho centra Záhrada je verejnosti otvorený už tri roky. Za ten čas prešiel veľkou rekonštrukciou a predstavil množstvo umelcov zo všetkých sfér. Demonštrovať to bude aj tento víkend, keď ponúkne naozaj pestrý program.

Ilustračný obrázok k článku Záhrada už nevyzerá ako dvor u babičky: Cez víkend sa predstaví v plnej kráse
Zdroj: Dnes24.sk

Záhrada – Centrum nezávislej kultúry je nezisková organizácia, ktorá spočiatku fungovala ako neformálne zoskupenie umelcov, kultúrnych manažérov a dobrovoľníkov. Presťahovaním sa do nových priestorov v záhrade v Beniczkého pasáži v roku 2010 získala svoj terajší názov. V súčasnosti je miestom stretávania sa rôznych ľudí a komunít.

Priestor pre prezentáciu komunitného umenia

Samotná budova kultúrneho centra prechádzala od začiatku postupnou rekonštrukciou. Veľkými zmenami prešla aj minulý víkend, keď sa na jej úprave podieľali dobrovoľníci. Spoločný priestor v historickej časti mesta slúži s prestávkami ako multifunkčné divadelné štúdio s otvorenou dramaturgiou aj ako oddychová zóna v podobe mestského parku, o ktorý sa sezónne starajú dobrovoľníci a dobrovoľníčky. Záhradný park taktiež ponúka možnosť organizovania rôznych podujatí a voľnočasových aktivít v exteriéri.

Hlavnou náplňou organizácie je poskytovanie priestoru pre prezentáciu a tvorbu súčasného a komunitného umenia v podobe divadelných a tanečných predstavení, koncertov, festivalov a výstav, ale aj pre vlastnú umeleckú produkciu (Divadlo v Záhrade) a vzdelávanie. Už tento víkend sa predstaví v plnej kráse a pestrým programom tak oslávi svoje prvé tri roky fungovania.

Najbližší program v Záhrade – CNK

  • piatok od 19:00 – koncert Vertigo
  • sobota od 10:00 – (Pre)Javy ulice 02 – predstavenie parkouru, workshopy a exhibície + slackline

Víkendový program vyvrcholí v sobotu večer podujatím s názvom „RE-KOLEKCIA: ZÁHRADA jeseň/zima 2013.“ Pôjde o galavečer k finálnemu otvoreniu Záhrady (na zelenom koberci). Od 16:00 do 22:00 tu budú prebiehať predstavenia pre deti, videomapping, hudobné soirée a iné prekvapenia.

Otvárací Záhradný happening v spolupráci s Klubom 77

  • 16:00 – Harry Teater (predstavenie pre deti)
  • 17:00 – voľný program v spolupráci s Klubom 77 (hudobno/výtvar¬no/po­etično)
  • 19:00 – Záhrada Performuje !!! – záhradný tím v akcii – pohybovo vizuálno zvuková performance
  • 21:00 – koncert TruckI

Foto: Záhrada – Centrum nezávislej kultúry

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM