Jakub Forgács Rôzne

Zadlžovanie Rooseveltovej nemocnice sa znížilo o polovicu: Vieme, aké opatrenia zabrali...

Banskobystrická nemocnica úspešne bojuje s dlhmi. Zavedenými opatreniami totiž zmiernila svoje zadlžovanie sa až o polovicu. Pozrite sa, čo všetko jej k tomu dopomohlo...

Ilustračný obrázok k článku Zadlžovanie Rooseveltovej nemocnice sa znížilo o polovicu: Vieme, aké opatrenia zabrali...
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Zavedenými optimalizačnými opatreniami sa podarilo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta (FNsP FDR) zmierniť tempo zadlžovania o 50 %. Vedenie nemocnice aj v roku 2013 pokračovalo v projekte reštrukturalizácie, ktorého prioritným cieľom je stabilizácia hospodárenia nemocnice a optimalizácia prevádzky. Reštrukturalizačné opatrenia boli v roku 2013 zamerané najmä na zefektívnenie prevádzky, logistiku pacienta a zvýšenie medicínskej výkonnosti.

Pomohli príjmy od poisťovní aj tržby z lekárne

Ako príklad opatrenia, ktoré zvyšuje medicínsku výkonnosť možno uviesť, že niektoré výkony (napr. artroskopia) sa na základe zmluvných podmienok so zdravotnými poisťovňami preklasifikovali z ukončených hospitalizácii na osobitne hradené výkony, teda bežia v inom odmeňovacom režime. Cieľom je znižovať priemernú dĺžku hospitalizácie, ktorá pri zachovaní rovnakej kvality zdravotnej starostlivosti znižuje náklady nemocnice.

„Zmenou štruktúry zmlúv, a tiež aktívnym prístupom k napĺňaniu limitov sa nám podarilo dosiahnuť mierny, dvanásť percentný nárast príjmov od zdravotných poisťovní,“ informovala Ružena Maťašeje, hovorkyňa a manažérka pre vzťahy s verejnosťou FNsP FDR. Ako pokračovala, nezanedbateľným príjmom navyše do rozpočtu nemocnice sú tržby z vlastnej verejnej lekárne, ktorú otvorili v auguste 2013. „Intenzívnejšími rokovaniami s dodávateľmi liekov o cenách a racionálnou farmakoterapiou sa nám znížila nákladová položka na lieky o 13 %,“ doplnila.

Nemocnica ušetrila na spotrebe elektriny

Medzi najvýznamnejšie opatrenia minulého roka patrila podľa hovorkyne centralizácia laboratórnych zložiek do jedného organizačného komplexu, ktoré okrem efektívnejších služieb prinesie aj významnú finančnú úsporu. „Úspory sme dosiahli v spotrebe elektrickej energie a plynu a to jej sledovaním a regulovaním. V roku 2013 FNsP FDR oproti roku 2012 znížila spotrebu energií z 3,8 mil. na 3,2 mil. eur,“ uviedla Maťašeje.

Ako spomenula, zavedené opatrenia sa pozitívne odzrkadlili na prevádzkovom výsledku, ktorý sa oproti mesačnému priemeru – 422 tisíc eur v 2012 pohyboval na úrovni – 62 tisíc eur. „Celkový hospodársky výsledok – strata sa v roku 2013 v porovnaní s rokom 2012 znížila o 7,8 mil. eur, čo predstavuje zníženie o 62 %. Hospodárske výsledky ovplyvnili platobnú disciplínu nemocnice, ktorá sa mierne zlepšila,“ spomenula hovorkyňa, ktorá dodala, že hoci sa priebežné ukazovatele výrazne zlepšili, treba podotknúť, že ekonomickú situáciu nemocnice naďalej komplikujú staré záväzky, ktoré nie je schopná splatiť.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM